filozofie. Materie scolara

Posted on November 1, 2009

0


Am fost ieri la o slujba religioasa, in memoria bunicului meu. Se implinea o luna de cand a plecat dintre noi, si mi s-a spus ca ar fi frumos ca cineva din familie sa fie acolo. M-am dus, asa mahmur cum eram dimineata. Si am ajuns la ceva camera de rugaciuni, unde doar prin intrarea mea am scazut media de varsta a celor peste 20 de oameni cu vreo 10 ani.

Neintelegand mai nimic din ce se vorbea acolo, am avut cam o ora sa stau, eu cu mine, si sa ma gandesc. rara ocazie, pentru ca de obicei, in asemenea momente, ba dau un telefon, iau o carte, deschid televizorul/calculatorul/etc, dar niciodata nu am acele momente in care sa fiu doar eu cu mine.

Bun, si stau si ma gandesc. Si imi dau seama ca mi-e dor de bunicul meu. A fost o prezenta atat de stabila in viata mea – totdeauna, oriunde eram in lume, stiam ca voi veni pe strada Horea, si ii voi povesti ce-am facut. Si mereu va fi acolo, indemnandu-ma la moderatie, la analiza, la seriozitate. Si bun, am inceput sa ma gandesc mai departe. Sunt oare ipocrit ca am mers la aceasta slujba, avand in vedere ca sunt o persoana foarte anti-religioasa? Intrebarea 2: uitandu-ma in jur, vad vreo 20 de oameni batrani, cu o medie de varsta de peste 70 de ani, toti intelectuali, seriosi, modesti. toti cred. Dar in ce cred ei? Si daca ei toti cred, sunt eu mai destept decat ei pentru ca nu cred?

In ultima vreme m-am gandit mult la credinta, si ce inseamna ea. Si incep sa cred ca, pentru majoritatea oamenilor, credinta e spitirualitate. Si cred ca pot sa inteleg asta. Dar incep sa ma pierd cand credinta se materializeaza intr-un Dumnezeu cu barba, cu biserici, cu preoti si cu matanii. Bine, aici e vorba de religia de care am fost inconjurat, si pe care nu am inteles-o niciodata. Dar sunt multe altele, si poate ca nu-s eu asa destept.

Concluzia mea – de weekend – e ca vreau sa citesc mai multe despre asta. Filozofie. Vreau sa inteleg. Pentru ca acum, nu inteleg. Poate e unul din pasii maturitatii: a recunoaste ca nu intelegi

Advertisements
Posted in: filozofii, romana