pres(h)a romana

Posted on November 25, 2009

0


Am ajuns sa traim intr-o tara in care nu mai exista o sursa de presa independenta, pe a carei echidistanta sa te poti baza. Nu, nu ma refer la ziarele care sunt de dreapta sau de stanga. Ma refer la o sursa transparenta, sincera, care sa incerce sa redea evenimentele, nu sa le manipuleze. Daca o stie cineva, am nevoie de o recomandare. Va rog.

In 2004, exista “Evenimentul Zilei” al lui Nistorescu (chiar, ce s-a intamplat cu CN dupa aceea nu am inteles nici pana in ziua de azi), care singur ducea o lupta impotriva presiunilor din presa romana; era singurul ziar pe care il citeam si unde vedeam o doza de spirit civic, de rezistenta la presiune, de incercare de spunere a adevarului. Si atunci ne plangeam ca e tragic ce se intampla. Ei, acum e si mai rau. Acum s-au aliat doua forte distrugatoare: sindromul patronatului – raspunzator pentru atacurile consecvente doar la adresa unor personaje – si sindromul incompetentei. Primul e prezent mai ales in presa centrala – unde oriunde te-ai uita, tunurile bat intr-o singura directie. Al doilea – incompetenta, e prezent mai ales in presa locala si cea sportiva. Dar sa le luam pe rand:

1. Sindromul patronatului (partidul/banul e seful meu)

Nu-mi dau seama exact cum s-a ajuns ca toate sursele importante de presa sa fie detinute de o mana de oameni “de afaceri” care folosesc presa nu pentru a genera profituri din vanzari, reclame, abonamente, ci ca o arma in alte razboaie cu mize mult mai mari, sau ca o vaca de muls din articolele pe care nu le publica. Mica mea tragedie e ca nu pot citi un ziar, nu ma pot uita la o emisiune de stiri, fara sa fiu cel putin dezamagit de prestatia oamenilor de presa.

Sa vorbim pe sleau acum despre ceea ce ma deranjeaza. Majoritatea presei din Romania e total impotriva lui Basescu la ora actuala. La fel ca mine. Bun, ar trebui sa ma bucure asta, nu? Nu chiar. Eu cand citesc ceva, vreau sa fie ceva care sa-mi argumenteze un punct de vedere, sa-mi provoace poate preconceptiile, sa-mi ofere informatii, si sa ma lase pe mine sa trag concluziile. Face asa ceva Realitatea, cu armada de inchizitori din fiecare seara?Face asa ceva Antena 3? Nici gand. Eu am motivele mele pentru care nu-l vreau pe Basescu (intr-un post anterior pot fi lecturate usor), dar ma simt jignit cand cineva incearca sa-mi bage pe gat mancare deja digerata. Iar despre B1, cu studioul lor a la OTV de pe Victoriei, imi pare o gluma. Adica e opusul “mogulilor”, e micul mogulet care mizeaza pe PD-L pentru a trage ponoasele pe viitor. Pana acum, se pare ca ii merge. Iar despre hotnews – o vreme o sursa chiar independenta – a devenit tribuna lui Base. Ei, poate au si ei nevoie de sponsorizari, ca altfel nu inteleg ce s-a intamplat cu ei.

2. Sindromul incompetentei sau al goanei dupa senzational

Acest sindrom nu e atat dezamagitor pe cat e de dezgustator. Am cunoscut si eu ziaristi de-astia “de duzina” si am vazut cum se documenteaza pentru un articol. Am vazut cum pun problemele. Am vazut cum din orice tantar fac ditamai armasarul. Uneori ma mai torturez singur si ma fortez sa citesc o “analiza” de-asta. Cand fac asta, ma ingrozesc vazand cate ineptii pot scrie, cate inadvertente, cate informatii eronate, vazand modul grosolan in care distorsioneaza o poveste, doar de dragul ratingului

 

Aceste doua sindromuri s-au aliat – si pare ca nimic nu le mai sta in cale. Un ziarist incompetent, care sufera nativ de sindronul incompetentei, e atins de sindromul patronatului. Si incepe sa improaste cu noroi in tinte bine alese, doar de dragul patronatului. sau al taxei de protectie. Sau al candidatuluicare da reclama in ziar.

 

Mi-e frica insa, pentru ca imi dau seama ca eu sunt cel ciudat. Eu sunt cel care pune la indoiala ceea ce citeste, si care se zbate sa nu justifice existenta formelor fara fond. Dar de fiecare data cand ma plimb prin un oras (ca e Cluj, Bucuresti, Sibiu, e irelevant), cel mai des, uitandu-ma pe prima pagina a ziarelor din fata oamenilor (asa putine cate sunt ele), aflu ce chiloti are Monica Isculeanu, ce operatie si-a facut Tete, cine cu cine s-a certat. Sau ce a furat Patriciu, ce a facut Geoana la Moscova, ce a mai furat barba-su Udrei, cum ne-a facut de rusine EBA la Bruxelles, samd.
Nimic despre situatia macroeconomica, analize despre problema sistemului bugetar supradimensionat, despre lipsa ingrijirii medicale de calitate din Romania (motivul principal pentru care ma gandesc totusi ca viitorul meu nu va fi in tara), despre grava problema de care ne vom lovi din cauza imbatranirii populatiei (si scaderii si mai puternice a raportului salariati/pensionari), despre drama din educatie, etc.

 

De-acum, imi iau informatiile de pe BBC. Sa ma pupe-n cur toata pres(h)a romana. Din fericire, ei n-ajung la munte. Nu pot sa ne deprime ei cat putem noi sa nu-i citim.

Advertisements
Posted in: Uncategorized