Incremenirea in proiect. Anul 1984 plus 26

Posted on December 3, 2009

4


Au trecut 20 de ani de la Revolutie. Au trecut 20 de ani de cand am scapat de un sistem malefic, un sistem care a distrus un popor, care a infometat milioane de oameni, care a distrus increderea in stat. Mai groaznic, a distrus increderea intre oameni. Au trecut 20 de ani, si e bine ca au trecut. Oricat ai vrea sa te uiti, Romania o duce mult mai bine acum decat in 1989.

Perioada aceea, din fericire, a trecut. Romania nu mai e comunista, si orice s-ar intampla, cred ca riscul ca acel sistem sa revina este mai mult decat neglijabil. A nu se intelege ca vreau sa uitam ce s-a intamplat, asa cum ma acuza voalat intr-un comentariu pe blog o stimata doamna cititoare care “ma cunoaste dinainte de a ma fi nascut”. Sunt de acord ca trebuie condamnat comunismul. Sunt de acord ca ar trebui sa lustram toti oamenii care au facut parte din sistem. Dar vreau sa fiu si rational. Din pacate, punctul 8 e utopic. Nu se poate. Pentru ca majoritatea au facut parte din sistem. Incepand cu Geoana si continuand cu Basescu, cu Voiculescu, etc.

Citeam mai demult o carte a lui Liiceanu, scrisa chiar dupa Revolutie. Si vorbea acolo Liiceanu de “prostia ca incremenire in proiect”. Vorbea de oamenii care isi asuma un proiect (politic, economic, social, personal, etc) si care, odata ce si l-au asumat, nu mai pot iesi din el. Si atunci ajung sa sufere de aceasta forma foarte periculoasa de prostie: prostia ca incremenire in proiect. Asa mi se pare mie PD-L ul si o mare parte din sustinatorii lui Basescu. Ei sunt incremeniti intr-un proiect de tipul “singur impotriva tuturor”. Oricine nu e cu ei, e impotriva lor. Eu, daca nu-l sustin pe Basescu, spune d-na anonima, devin o rotita din masinaria cripto-comunista dornica de a controla tot ce misca in tara, dornica de a sustine clasa care a controlat Romania inainte de ’89. Nu conteaza ca eu sustin de fapt PNL-ul, ca de fapt eu il sustin pe Geoana pentru ca sper ca Geoana presedinte nu inseamna PSD la conducere. Nu conteaza ca Johannis va fi prim ministru. Nu conteaza ca PNL a spus raspicat ca exista niste conditii foarte clare pentru sustinerea lui Geoana. Pastrarea cotei unice, relaxarea fiscala, si masurile anti-criza. Nu, nu mai conteaza. Geoana e Diavolul. Si toti cei care il sustin sunt vanduti.

Si acum ajung la 1984. Da, romanul lui Orwell. Sistemul in care adevarul istoric e dictat de interesul prezent. Sistemul in care ce ai facut ieri nu mai conteaza daca azi esti impotriva sistemului. Sistemul pe care, pare-se, PD-L ul si-l asuma. Sa exemplific:
1. Johannis – un primar pe care cu totii il apreciau pentru ceea ce a reusit sa faca din Sibiu. Gata, nu mai e bun, daca va fi Premierul desemnat de Geoana. Nu mai e omul care garanteaza meritocratia si performanta. Nu, niciodata Basescu nu l-a considerat un om capabil. Nu, nu a reusit sa aduca mai multi turisti in Romania decat 1,000,000 de Elene Udree iesit la produs pe Champs Elysee. Nu, el devine intruchiparea lui Geoana, si nu mai ofera nici o garantie.
2. Doina Cornea – pana ieri elogiata de toata lumea ca un reper moral, in momentul in care declara ca Geoana e mai bun decat Basescu, devine subit “senila”, “cu pampersul pe ea”, “o falsa revolutionara”, etc.
3. Campania “romaniantiPSD” de pe toate panourile, site-urile, etc. – nu neg ca PSD este o chestie foarte nasoala, pe care nu as vota-o la Guvernare de capul ei nici sa ma impusti. Intr-adevar, cand ii vad pe Hrebe, Iliescu, Vanghelie, si mie imi sta stomacul in gat. Dar imi sta si mai tare in gat cand vad campania asta de demonizare a PSD-ului, amintindu-mi (imi pare ca sunt unul dintre putinii care isi aminteste) de “pactul pentru romania” semnat acum nici un an intre PSD si…. PD-L. Da, PD-L. Da, portocaliii. Acum un an, PSD era un partener viabil de guvernare, era un partener cu care, daca stii sa lucrezi, poti face treaba.(vezi un articol de-atunci). Sau era? Hmmm…sa ma uit in manualele de istorie, poate au reusit deja Bourenii sa le rescrie. Adevarul e ca am si eu un tupeu in mine…cum sa cred ca istoria e cea pe care am trait-o eu si nu cea de care vorbeste Basescu?

Da, imi sta stomacul in gat cand ii vad pe Hrebe si pe Ilici. Dar mi se face greata cand aud functionarii de partid PDL-isti luandu-ne pe toti de prosti. Pana aici. Drum bun!

Advertisements
Posted in: romana