Blank checks and no balances

Posted on December 17, 2009

1


A inceput ca o gluma, dar se pare ca nu e gluma. Cica, Basescu l-a nominalizat pe Emil Boc ca si Prim Ministru. Cu asta m-am lamurit, din start, ce fel de “presedintele tuturor romanilor” va fi Base in al doilea mandat. Scopul lui nu e sa asigure linistea necesara pentru a scoate tara din cacatul in care el si altii au bagat-o, ci sa le dea peste bot celor care nu sunt de acord cu el. Parca e un copil in clasa 1-a si canta “nanananana, ciuda, am castigat, si vi-l dau inapoi pe Emilutz. Si n-aveti ce face, fraierilor”. Sunt curios sa vad pe cine va numi in Guvern. Udrea, Videanu, Pogea. Poate Udrea va fi ministrul economiei acum, si trece Videanu la turism. Oare EBA nu prinde si ea un post? Hai sa nu ne mai ascundem dupa deget, ce naiba.

Partea proasta e ca nu-si bate joc doar de Geoana, Crin sau Hrebe. Imi da cu tifla mie si altor 10 milioane de romani care n-au votat cu el (5 cu altii, si 5 deloc). Si mai rau, o face pe banii nostri. De un an de zile, ne-am lamurit cu totii ce fel de PM e Boc. E un papagal, cat de clujean de-al meu a fi el. A fost un primar ok, cred ca el acolo apartine, e un bun gospodar, dragut cu pensionarele, cu bun simt. Simpatic, de altfel. Dar nu are ce cauta la nivelul acela. El e pus acolo ca o marioneta. Basescu si-a scos manusile, si ne-a aratat de fapt ca toate cele de care ne-am temut in campanie – “Putin-izarea Romaniei”, instituirea presedintelui jucator/conducator suprem – se adeveresc. Da, Basescu e oficial cancerul Romaniei.

Si acest cancer nu e la inceput. Suntem in metastaza democratica, fratilor. Parlamentul – o gluma. L-a demonizat intr-atat incat a devenit o gluma. Guvernul – marioneta. Serviciile secrete – in buzunar. Presa – o gluma pe care el a creat-o. Sistemul de “checks and balances” a disparut total. Cine se mai opune?

Pai cine sa se opuna? In partidele celelalte nu-mi pun sperante. Crin si Orban par a avea un razboi personal cu Basescu, iar Tariceanu – singurul om care i-a tinut piept 4 ani de zile – e marginalizat in PNL. De PSD nu mai vorbesc, ca mi-e greata de ei. In consecinta, cine sa se opuna?

Raspunsul e simplu: eu. Eu si inca cateva milioane de romani – cei care intelegem ca democratia trebuie aparata in momentul acesta. Cei care intelegem ca trebuie sa vorbim in continuare. Trebuie sa ne luptam ca vocea ratiunii, a dialogului si a argumentelor sa fie auzita. Cuvintele sunt arma noastra.

Advertisements
Posted in: romana