sistemul de azi, de ieri, de nicaieri

Posted on April 8, 2010

0


Una scurta, de joi dupa-masa:

In lupta asta a mea asta cu sistemul, incep sa invat ce inseamna sistemul romanesc. Si mecanismele prin care el (nu) functioneaza. Si principiile lui. Si incep sa ma frustreze lucrurile de care stiam ca ma voi lovi cand am decis sa ma intorc in tara, dar pe care spuneam ca nu le voi lasa sa ma frustreze (ce amuzant…)

Cazul concret se refera la nevoia documentelor stampilate si semnate, cu care m-am obisnuit, cu greu. Dar care incepe sa devina o problema cand ai de-a face cu institutii din alte tari, in speta din State.
Sa detaliez putin: vreau sa-mi recuperez costul dobanzilor pe care le am de platit pentru suma pe care am folosit-o de pe cardul meu din State pentru faimoasa operatie din Austria. Dobanda e undeva la 15%/an, in dolari. Si am vorbit cu avocatul, si mi-a spus ca, pentru a putea sa cer suma in instanta, am nevoie de o hartie stampilata de la American Express. Oricat i-am explicat ca nu exista asa ceva, ca eu primesc lunar de la ei extrasul de cont prin posta, sau ca in State conceptul de stampila nu mai exista de mult, a zis ca doar asa pot sa o folosesc in instanta.

Am cerut de la American Express un document de genul asta, si vedeti mai jos raspunsul:
“Thank you for your follow-up email.

I understand that you want an official (stamped and signed) document from us mentioning Interest Rates you are paying on your Blue From American Express Card account.

I am afraid we are unable to provide you an official (stamped and signed) document from us mentioning Interest Rates you are paying on your Blue From American Express Card account.

However, you can print out your statement online mentioning Interest Rates.

Alternatively, you may also take out a print out of this email and show it to the court. “

De aici mailul continua cu datele contului meu.

Bun, deci eu ce sa inteleg aici despre principiile sistemului: esti considerat hot, si tu trebuie sa dovedesti ca nu. Judecatorul e ghidat sa considere ca tu ai falsificat actele, iar tu, prin stampila, trebuie sa dovedesti ca nu. Pai sa ne miram ca oamenii vin cu reticenta incoace?

Eu de mult ma miram ce-i cu obsesia asta cu stampilele. De ce nu intra si Romania in secolul 21, ca restul partii de lume din care ne amagim ca facem parte? De fapt, intrebarea e retorica, pentru ca stiu de ce: daca ar fi mai simplu, ar trebui dati afara 25% din oamenii care exista doar pentru a manevra hartogarii (si a face pe desteptii la ghisee).

Nu vreau nimic cu acest post, doar sa ma defulez. Sau, daca stiti ceva metode de a evita aceasta piedica stampilo-birocratica, va ascult

Advertisements
Posted in: romana