Cluj sau Cluj-Napoca? (interzis minorilor)

Posted on April 13, 2010

0


Astazi citesc pe ceva site, pentru prima oara, o dezbatere asupra revenirii la numele simplu al orasului meu – Cluj. Sa renuntam la ineptia de Cluj-Napoca, si sa revenim la normalitate.

Pentru cei ce nu stiu, Napoca a intrat in componenta numelui orasului in anul Domnului 1974. Schimbarea a avut loc ca urmare a deciziei unui semi-analfabet (pe nume Nicolae) de a accentua originea romana a asezarilor din Romania odata cu reorganizarea administrativa a tarii in judete. Si asa, a devenit Cluj-Napoca (bine, bancul spune ca voia sa ii spuna “Napoca-Cluj”, dar fiind balbait, dupa vrei trei incercari de “Nap…Nap..Nap”, a iesit “Cluj-Napoca” si nimeni nu a indraznit sa comenteze ceva).

Acuma implicatiile numelui:
1. Practic.
E foarte greu sa-i spui unui strain sa vina la Cluj-Napoca. “Why the fuck does it have two hyphenated names? What does it mean?” Si suna ciudat, chiar ciudat.
2. Istoric.
Clujul a fost mereu Cluj, Napoca a fost numele asezarii romane de pe locul actualului oras, dar nu a fost o asezare continua, pentru a justifica aceasta nevoie de continuitate. Din secolele 11-12, sau de cand reapare in istorie (nu vreau sa fac tratat de istorie cu acest post, asa ca nu tin neaparat sa fiu exact), orasul s-a numit Clus/Clausenburg/Kolozsvar( in traducere libera cetatea Kolozsului – pronuntat “coloj”)/Cluj
3. Etnic.
Discutia asta iara risca sa ridice nationalistii spunand ca miscarea e a revizionistilor maghiari. Ei, sa fim seriosi, “Cluj” vine din latinescul “clusium”, si n-are nimic de-a face cu ungurii, si daca ii zice doar Cluj, nu inseamna ca mutam capitala Romaniei la Budapesta (idiotilor!)
4. Normalitate.
Un oras adevarat isi cunoaste si respecta istoria, si are puterea de a repara greselilor unor efemeri.
5. Umor.
Inchei argumentatia cu motivul pentru care am bagat in titlul mentiunea ca “interzis minorilor”. E un banc genial, spus de un foarte bun prieten de-al meu, care reflecta foarte misto polemica asta:

Merge Ion la doctor:
Ion: “Domnu’ doctor, am o problema, da’ mi-i rusine sa vorbesc despre ea”
Doctorul: “vai, Ioane, dar nu-ti fie rusine, spune-mi”
Ion: “Pai am o problema”
Doctorul: “Cu ce e problema?”
Ion: “Problema e la pula-penis”
Doctorul: “Pula-Penis??? Da’ de unde esti tu, mai Ioane?”
Ion: “Din Cluj-Napoca”

P.S.: discutia a aparut pe site la Citynews

Advertisements
Posted in: romana