Ce facem dupa ce curatam Romania?

Posted on May 14, 2010

2


Sunt deja multe proiecte legate de mediu in Romania. De conservare, curatare, etc. Sunt unele initiative foarte misto, in special let’s do it Romania, initiative in care voi incerca sa ma implic.

Dar ce facem dupa ce am curatat Romania? Imi pare ca, precum majoritatii medicamentelor, energia multa se concentreaza pe simptome, si nu pe efecte. Ceea ce e de inteles, pentru ca simptomele sunt foarte dureroase, si trebuie tratate, iar ziua de 25 septembrie va marca un punct foarte important in curatirea Romaniei de PET-uri, sticle, cauciucuri, etc. Dar nu putem sa ne optim aici.

Urmatorul pas e sa ne asiguram ca nu se va mai ajunge aici. Ca dupa ce curatam Romania, ea nu va mai ajunge in aceeasi situatie. Nu va trebui sa organizam in fiecare an un let’s do it, ci vom invata sa respectam, sa nu aruncam, sa ne gandim totusi mai departe.

Ar fi multe de facut, si nu am nici timpul, nici talentul, si nici resursele sa ma ocup de toate. Dar am o mica idee, legata de reciclare. O mica idee care, cred eu, poate ajuta. Si anume:

In multe orase din tara au inceput sa fie instalata “clopote” de reciclare (am scris despre ele intr-un post acum cateva luni – vezi aici). Si din cate am inteles, chiar functioneaza. Eu personal le folosesc, si cred ca ar fi o idee ca lumea sa inceapa sa le foloseasca cat de mult. Am vorbit cu multi oameni, care sunt dispusi sa faca asta, dar nu stiu unde sunt aceste “clopote”, unde sa-si duca sacii de sticle, pet-uri, hartii. Am incercat sa gasesc pe net o lista cu locatiile, dar n-am reusit. Asadar, m-am gandit sa incep eu un asemenea proces.

Ce vreau:
– de fiecare data cand trec peste o locatie unde sunt “clopote”, sa notez adresa, ce fel de “clopote” sunt (nu peste tot sunt toate tipurile, asa ca trebuie notat daca sunt pt sticla, hartie, plastic) si sa le inregistrez coordonatele GPS. Odata stransa o cantitate semnificativa de locatii, facem o aplicatie de pus peste Google Earth, unde omul merge, selecteaza ce vrea sa recicleze, si ii arata toate locatiile din orasul lui unde sunt locuri de reciclare.

Prin aceasta metoda, ii facem usor fiecarui om (care are Internet si foloseste Google Earth, ce-i drept, deci nu tuturor) sa gaseaca locatiile unde poate sa recicleze, si astfel poate convingem mai multi oameni sa faca asta. Si poate, la randul lor, vor convinge si alti oameni. Si, in mod ideal, vom porni o miscare mai ampla.

Partea tehnica nu o stiu, dar ii dau eu de cap. O aplicatie de pus peste Google Earth n-ar trebui sa fie greu de facut, asa ca voi incepe. Si voi incepe sa si marchez locatiile – mi-am pregatit GPS-ul. Dar as vrea sa vad cat interes exista pentru aceasta initiativa, pentru ca mie singur imi va fi greu sa o fac.

Evident, eu vorbesc de Cluj. Dar ideea aceasta e usor replicabila la nivel national, poate daca cream o platforma pentru Cluj, va prinde peste tot. Si poate, peste doi ani, si din cauza aceste initiative, urmatorul “let’s do it Romania” va avea mai putin de curatat.

Nota: poate exista asa ceva, asa ca daca stiti despre un proiect similar, spuneti-mi, si sunt fericit sa ma alatur celor care deja au inceput. Scopul nu e sa fac eu, scopul e sa se faca.

Advertisements
Posted in: romana