Isteria nationala – nevoia unui tap ispasitor

Posted on July 27, 2010

1


Acest popor are o nevoie fiziologica de a cauta senzationalul, si de a gasi un vinovat pentru orice eveniment, fie el cat de explicabil sau banal.


De ceva vreme a murit Madalina Manole. E un episod trist, pentru ca era, totusi, o personalitate a muzicii usoare romanesti din anii 90. Nu avea ea cea mai extraordinara muzica pentru ca tot Cornel Fugaru si Gheorghe Gheorghiu compunea melodiile (precum tuturor cantaretilor din acea generatie 0 Catalin Crisan, Gabriel Cotabita, Iordachioaie, etc.), dar era totusi o personalitate. Din pacate, avea evidente probleme, si a ales calea sinuciderii. Nu e nici prima, nici ultima artista care alege aceasta cale. Pana la urma, genialitatea, in orice forma, are pretul ei, iar aceasta nota de plata de multe ori ajunge sa includa nebunie.

Pana aici o discutie normala. Ce ma socheaza in schimb este isteria din presa legata de omul care i-a vandut pesticidiul/insecticidul sau ce-o fi fost. Deja apar stiri de genul “cel care i-a vandut medicamentul a fost vazut ultima oara la Timisoara”, “politia i-a dat consemn la frontiera”, “barbatul a fost depistat dupa semnalul GSM la granita de Vest”, etc. Pare ca toate resursele tarii merg spre a identifica un om care vinde insecticide. OK, poate nu are autorizatie sa vanda, poate nu a platit taxe, dar de-acolo pana la a face din acest om dusmanul tarii e diferenta cat de la cer la pamant. Sunt chiar curios, dupa ce il prind, ce-i vor face. Ii dau o amenda, si gata, ca mai mult nu vad ce-ar putea sa-i faca. Doar n-o sa-l acuze de ucidere din culpa. Desi, la cat de idioti sunt cei din Guvern, nu m-ar mira s-o faca, doar de-a tine diversiunea asta cat mai mult.

Ma gandeam ce s-ar fi intamplat daca s-ar fi spanzurat. Sau s-ar fi aruncat in fata trenului. Oare care ar fi fost headline-urile? “Magazinul care a ucis-o pe Madalina continua sa incerce sa ucida oameni, la pretul de 19,99 RON / 10 m de franghie.” Sau “calea ferata continua seria crimelor inceputa cu Anna Karenina”.

Concluzia e simpla: nu stim sa acceptam realitatea, mereu trebuie sa dam vina pe altii. Acuma e vanzatorul de pesiticid, acum sunt ungurii, masonii, americanii, rusii, mogulii, studentii, bloggerii, etc. Inca nu constientizam, ca popor, ca singura modalitate de a evolua e sa ne acceptam in primul rand propriile esecuri sau defecte. Si sa acceptam ca poate idolii nostri nu sunt nici ei perfecti

Advertisements
Posted in: filozofii, romana