Remanierea de azi, de maine, degeaba

Posted on September 3, 2010

1


Am citit si eu de dimineata stirile cu remanierea. S-au remaniat nume destul de sonore – sincer, ma asteptam la mai putin. A plecat Videanu, Berceanu, si totusi, a ramas Udrea. Putin ciudat de inteles miscarea asta. Am eu o mica teorie, pe care o impartasesc, fara a avea pretentia ca e corecta, sau ca as fi eu mai abil intru fineturile politicii.

Eu zic ca cei care au plecat sunt cei care controleaza PD-L-ul. Pentru ca au plecat inainte de momentul 0 al Guvernelor Boc. Pentru ca toti cei care sunt in acest Guvern, vor fi compromisi pe viata. Boc nu va mai fi respectat saracul nici macar la el la facultate – poate se vor trezi si clujenii mei si isi vor da seama ca Boc, pe langa bunul simt si modestia ce-l caracterizeaza, nu are nici un fel de calitate de lider. Acest Guvern a facut enorm de rau acestei tari, cred ca ne va lua peste 10 ani sa intelegem cu adevarat dimensiunea dezastrului pe care l-au facut.

Sa nu ma inteleaga nimeni gresit, nu spun ca a venit Apocalipsa. Romania isi va reveni – din fericire nu suntem o insula total de sine statatoare, si oricat ne straduim, nu vom fi lasati total de izbeliste. Dar totusi, acest Guvern a fost absolut incompetent!!!
Cateva argumente:
– cand li s-a spus la inceput ca vine greul, au zis ca “Nuuu, vorbiti prostii, putem sa marim pensiile si salariile profesorilor cu 50%”
– cand au vazut ca vine criza, in loc sa stimuleze economia privata, au invadat-o cu taxe noi, cu forfetare, cu orice altceva in afara de stimulente pentru a continua sa produca si sa creeze locuri de munca
– in momentul cand economia da semne clare de slabiciune, acest Guvern splendid ia credite pentru a plati salarii si pensii, si nu pentru investitii, cum face orice alta tara din lume. Cand e greu, Guvernul da afara oameni, in loc sa angajeze pentru proiecte de investitii.
– cand e clar ca economia chiar gafaie, ce se gandeste acest drag Guvern. Hai sa egalizam sistemul de taxe si pentru PFA-uri si drepturi de autor. OK, ca si principiu, pot fi de acord. E normal ca si cei platiti altfel sa trebuiasca sa plateasca darile respective. Dar cand faci o asemenea miscare, miscare cu evidente implicatii majore pentru probabil milioane de romani, o gandesti. O gandesti bine, faci scenarii, analize despre modul de implementare, faci norme de aplicare, te asiguri ca sistemul e clar si usor de aplicat. Sa mai zic ce s-a intamplat? Ca la Sanatate, Pensii, ITM, nimeni nu are idee ce trebuie sa faca?

– in tot acest timp, in acesti ani cand o tara intreaga incearca sa se reaseze dupa o crestere foarte rapida, precum un copil care creste 30 cm intr-un an si are probleme majore din cauza lipsei de calciu si a unei osaturi care sa-i sustina noua structura, cu ce s-a ocupat Guvernul Boc? Cu PR. Acest Guvern nu a fost, si nu cred ca va fi deloc o institutie cu rol executiv, ci o mare mare masinarie de PR. Tot ce face acest Guvern e PR, totul are un singur scop – sa castige voturi. E trist ca le-a si mers, dar pana la urma si prostia romanilor (sper eu) are limite. Iar oamenii vor intelege ca aceasta “chestie”, adica PD-L-ul, nu e un partid politic, ci o adunatura de oameni cu interese dubioase, care au reusit sa isi bage adanc mainile in energia unor oameni care doresc cu adevarat sa faca lucruri bune, dar care au cazut prada carismei unor sacali de genul carmaciului sef Basescu. Sper totusi ca si acesti oameni vor intelege, incet-incet, cine sunt acesti oameni, si se vor trezi la realitate.

Incet incet, o scoatem noi la capat. Dar trebuie sa invatam din greseli.

Trebuie sa recunosc ca suporterii acestor oameni pot pune o intrebare destul de pertinenta ca raspuns la opiniile mele: cine altcineva ar fi mai bun? Si e adevarat ca nici optiunile nu sunt extraordinare, dar macar la ceilalti mai poti avea o speranta, pe cand de la acesti oameni, speranta cred ca a disparut demult.

Later Edit: uitasem motivul principal pentru care spun ca acest Guvern a facut mai mult rau Romaniei decat toate cele anterioare laolalta. Pentru ca, pentru intaia oara, peste 90% din oamanii cu care vorbesc se gandesc serios sa plece din tara. Oameni care au facut ceva pentru tara asta, oameni care sperau si credeau in ea, marea majoritate s-au resemnat. Niciodata nu am simtit atat de puternic ca oamenii care chiar pot sa schimbe tara asta, se dau batuti.

Advertisements
Posted in: politica, romana