Bucharest sau Budapest – file de isterie nationala

Posted on October 13, 2010

2


A fost ieri Angela Merkel la Cluj. O mare onoare pentru oras, exagerari de rigoare din partea presei locale (“cel mai important eveniment de la venirea regelui Franz Jozef la Cluj”, etc), discursuri patriotice, batut de obraz, samd. Oricum, pentru Cluj un eveniment pozitiv, si poate va avea urmari pozitive dpdv al business-ului si deschiderii culturale a orasului. Nu pot sa nu ma bucur.

Dar bineinteles, gasesc o stire, pe Hotnews (preluata evident de multe alte “ziare”)in care iarasi apare isteria nationala, complexul idiotic de “iarasi au confundat Bucurestiul cu Budapesta”. Aceasta confuzie e perceputa ca o jignire adusa sufletului Romaniei, un viol simultan al mamei lui Stefan cel Mare si al Reginei Maria, o deflorare a memoriei lui Mihai Viteazul si a lui Cuza, un pumnal infipt in insasi esenta poporului roman.

Pai stati, mai fratilor, puneti-va in locul unui jurnalist de limba franceza sau engleza. “Budapest” si “Bucharest” suna aproape identic. Si mai si sunt una langa alta pe harta – sunt confuzii stupide, pentru care sigur vor primit o mustrare si-o urare “de bine” de la sefi. Nu inseamna ca tu, jurnalistul, sau tu, ziarul, sau tu, tara intreaga, vrei sa violezi toate romancele, vrei sa omori toti copiii, sau ca vrei sa furi Ardealul. E pur si simplu o eroare, cum se intampla de zeci de ori, peste tot.

Nu, nu inseamna nici ca ei considera Budapesta mai importanta ca Bucurestiul (desi, ca si orase, dpdv al culturii sau valorii turistice, nici nu se compara), e pur si simplu o gafa. Eu am fost martorul unei gafe chiar inverse, cand, la Londra fiind si asteptand sa ma imbarc pe un avion catre Budapesta, pilotul British Airways ne-a transmis ca “Welcome to British Aiways flight 668 with non-stop service to Bucharest”. Evident, m-am distrat, si dupa vreo 5 minute – probabil dupa ce mai multi pasageri nedumeriti au cerut clarificari – a revenit cerandu-si scuze pentru greseala.

Fratilor, nu e nici o conspiratie! chill, my friends. Alte concluzii sunt de tras din vizita asta, doar sa fie minti care sa le inteleaga…

Advertisements