Economia Romaniei – Alba sau neagra?

Posted on February 21, 2011

0


Azi de dimineata am dat de un exemplu superb de manipulare a informatiei intr-o directie sau alta. Vorbesc de reactiile la datele economice ale Romaniei.

Sa incepem cu faptele:
1. Romania:
– a inregistrat in Trimestul 4 al anului 2010 o crestere economica de 0.1%
– in Trimestrul 3, cresterea economica a fost una negativa, de -0.7%
2. Uniunea Europeana (EU-27)
– doua tari ramase in recesiune (care nu au avut doua trimestre consecutive de crestere economica pozitiva): Grecia si Romania
– cele mai mari scaderi (in ordine): Islanda, Grecia, Romania!!!
Nota: toate informatiile actuale sunt publice in acest document Eurostat al UE

Status economic:
– Din punct de vedere al definitiilor economice, Romania nu a iesit inca din recesiune – o tara se considera iesita din recesiune in momentul in care are crestere economica pozitiva doua trimestre la rand.
– intr-adevar, daca si in Trimestrul 1 se va pastra cresterea economica pozitiva, Romania va fi considerata iesita din recesiune

Acuma interpretarile:
1. Puterea/Guvernul/Boc/PD-L:
(vezi articol pe Mediafax)
“Avem toate datele să fim optimişi că la sfârşitul lui martie, şi din punct de vedere psihologic, România iese din recesiunea economică şi şi-a clădit un drum sănătos, pe termen mediu şi lung, cu evitarea derapajelor”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, “partea cea mai grea a greutăţilor” a trecut în 2010 şi a venit momentul ca, începând cu 2011, România să înceapă să culeagă beneficiile măsurilor pe care toţi românii au fost nevoiţi să le suporte.”
– mesaje cheie: am reusit, optimism, iesire din criza, ce bine e.

2. Altii: la radio, azi dimineata, mesajul a fost: “Romania alaturi de Grecia sunt singurele tari din Europa care au ramas in recesiune” (vorbim la Rock FM, nu la Antena dau Realitatea Radio).

Evident, eu personal cred ca e o chestie jenanta ca doar acum vedem poate o lumina, dupa 3 ani de criza. Imi pare ca e clar o dovada a incompetentei Guvernului. Avand in vedere ca noi suntem legati foarte puternic de UE, e normal sa iesim din recesiune la o vreme dupa ce UE-ul si-a revenit. Dar tocmai aici ar trebui sa intervina politicile unei guvernari competente; in momentul in care piata externa nu te ajuta, sa vii cu politici domestice pentru a stimula cresterea economica. Nu sa iei credite de 20 Miliarde pentru plata pensiilor si salariilor, ci sa iei credite pentru infrastructura, pentru dezvoltarea personalului, pentru cercetare, etc. Chestii care vor produce in viitor! (idiotilor!)

Sincer, nu m-as fi atacat atat de tare daca n-as fi vazut pe facebook, pe statusul unui prieten de-al meu care intamplator e si membru PDL, link catre atricolul cu citatul lui Boc, cu un status adaugat de el: “Felicitari PDL!”. Si bineinteles, primul “like” pe statusul acela era al lui Sorin Apostu, edilul-sef al Clujului – vedeti, am zis eu ca voi scrie mai multe despre Cluj 🙂

Mesajul meu principal din acest post este unul singur: inainte sa trageti concluzii din stiri, mergeti la sursa informatiei, si trageti singur concluziile. Nu-i lasati pe altii sa gandeasca pentru voi.

Advertisements
Posted in: politica, romana