Let’s do it Romania, take 2?

Posted on August 17, 2011

5


In mod cu adevarat laudabil, echipa de la “Let’s do it, Romania” a demarat din nou programul pentru acest an. Cu acelasi entuziasm, s-au dat mailuri, telefoane, comunicate de presa, anuntand ca si anul asta vom curata Romania de gunoaie. Personal, eu cred ca ideea de repetare anul acesta nu e cea mai fericita, iar aceste energii ar fi trebuit canalizate in alte directii.

Incep cu motivele pentru care eu sunt sceptic:

1. Anul trecut, “Let’s do it, Romania” a devenit o miscare atat de mare incat a reusit sa devina disruptiva. Organizatorii au reusit sa mobilizeze mai multa energie umana decat orive initiativa din Romania de la Revolutie incoace. A fost foarte frumos, si m-am bucurat sa fac parte atunci din program. Dar asemenea energii nu pot fi adunate anual. Un eveniment discruptiv e disruptiv tocmai pentru ca sparge niste rutine, niste bariere. Iar repetitia evenimentului “Let’s do it, Romania” cred ca nu are cum sa se ridice la inaltimea asteptarilor organizatorilor. Anul trecut, oamenii spuneau: “wow, hai sa facem noi ceva, sa schimbam Romania. Sa aratam ca se poate.”. Anul asta ce vor spune oamenii? “Wow, hai sa facem noi ceva din nou? Sa aratam, din nou, ca se poate”? Cred ca va exista si o oboseala/plictiseala in mintea oamenilor – marketingul e un domeniu care se aplica nu doar sabloanelor de consum de Coca-Cola, ci si activitatilor de voluntariat si de schimbare sociala.  Plus ca exista riscul ca un eveniment care scade puternic in intensitate sa strice chiar si imaginea creata de evenimentul trecut in constiinta publica.

2. Editia anterioara s-a lovit de niste probleme destul de mari. Sa nu ma intelegeti gresit, nu ma mira ca au fost probleme. E normal sa apara probleme, si nimeni nu cred ca se astepta sa mearga totul ca pe roate. Orice proces are o curba de invatare. In schimb, si aici e de fapt problema, in comunicarile legate de programul de anul asta, doar unele din problemele mari au fost abordate, iar cateva majore au ramas neatinse.Incep cu una pozitiva, si inchei cu doua negative:

a. DE BINE – trebuie sa recunosc ca schimbarea metodologiei de cartare (de la unitatea de baza “drumul” s-a mers la unitatea de baza “aria de 3 x 3”) a fost binevenita; ideea de a merge pe drumuri ca si coloana vertebrala a cartarii risca sa lase multe zone neatinse, si duce la treburi mai amatoricesti – noi am condus vreo 45 km de cartare intr-o zi, nu aveam cum sa vedem toate zonele din jurul respectivelor drumuri.

b. PROBLEMA – Cea mai mare problema a fost generata de companiile care trebuiau sa vina sa colecteze gunoaiele adunate de voluntari. Am vazut dupa saptamani bune de la program locuri la munte in care gunoaiele ramasesera la marginea drumului, nefiind colectate de nimeni. E bine ca s-au aduna gunoaiele intr-un singur loc, dar daca sunt acolo doar pentru a permie vremii si animalelor sa le raspandeasca la loc, nu stiu daca am rezolvat mare lucru.

c. PROBLEMA – Am auzit situatii in care primariile de la sate, afland unde au fost identificate mormanele, de frica unor amenzi de la Garda de Mediu, au dat ordin sa fie mutate gunoaiele. Nu, nu curatate, mutate!!! Ei, nu am vazut sa se faca un parteneriat cu Garda de Mediu care sa spuna ca pana la finalizarea programului, nu vor da amenzi acelor primarii care vor face toate eforturile pentru a sprijini acest program. Caci aici a fost problema: primariile care comunicau unde erau gropile, riscau sa fie amendate de Garda de Mediu.

Acum ajung si la ceea ce spuneam la inceput, anume ca nu cred ca energiile sunt canalizate in cea mai buna directiecu acest remake. Chiar de la finalul editiei din 2010, spuneam ca cei de la “Let’s do it, Romania” au creat o infrastructura extraordinara pentru identificarea gunoaielor, pentru comunicarea pozitiei lor si eficientizarea colectarii lor. De ce nu s-ar implementa aceasta platforma ca un sistem permanent, in care, prin diverse canale media, sa se insiste ca, oricand oamenii vad ca se formeaza o noua groapa de gunoi ad-hoc, oricand vad mizerii adunate, sa le raporteze rapid, iar “Let’s do it Romania” sa le raporteze in timp real organizatiilor care pot lua masuri. Astfel, s-ar schimba accentul de pe “Let’s do it” catre “Let’s keep it”. Un fel de infommercial, la fel cum zice acum la TV “Evitati consumul exagerat de alcool, tutun si grasimi”, sa mai fie din cand in cand si mesaje “Respectati-va tara. Nu lasati gunoaie dupa dvs – dauneaza grav sanatatii copiilor vostri”.

In fond si pana la urma urmei, dupa cum am fost invatati cand eram mici (ce uram eu aceasta lectie atunci), e mult mai eficient sa iti speli farfuria dupa ce mananci decat sa lasi un an de vase sa se adune si dupa aceea sa iti iei o zi libera sa le speli.

In concluzie, am toata stima si admiratia pentru echipa acestui proiect, si stiu ca acestia sunt oamenii care nu asteapta de la altii, ci isi iau destinul lor, si al tarii in care traiesc, in propriile maini. Si sunt oamenii care vor face Romania nu doar mai curata, ci mai buna. Dar simt ca e important sa-mi pun si punctul meu de vedere, ca o critica constructiva, care sper ca poate va ajuta la indeplinirea misiunii duale a proiectului: atat curatirea Romaniei, cat si crearea unui exemplu care sa le arate oamenilor ca se poate. Ca nu trebuie sa asteptam dupa Stat sa se schimbe ceva, ci ca schimbarea poate incepe doar de la noi.

Advertisements
Posted in: romana