Amenda de parcare – eu cum platesc?

Posted on October 10, 2011

1


Am fost la Bucuresti la final de august, si am luat o frumoasa amenda de parcare, cu tot cu ridicat de masina. Pana aici toate “bune” si normale. Mi-am recuperat masina, si mi s-a spus ca amenda imi va veni prin posta.

Dupa mai mult de o luna, vinerea trecuta, primesc un telefon de la un prieten care locuieste in fostul apartament al familiei (unde inca mi-e alocat buletinul) intrebandu-ma ce am facut, pentru ca ma cauta politia la usa. Evident, am ramas cel putin surprins, crezand ca e vorba de o gluma. Dar insista, spunand ca sunt doi politisti langa el care intreaba de mine. Atunci intreb: “da’ ce-am facut?”, si imi raspunde “ceva amenda”. Atunci am inteles ca de fapt era vorba de amenda de parcare din Bucuresti, pentru care au trimis doi ofiteri, ca doar prin posta normala era greu sa o trimita. Cine se mai mira de eficienta aparatului administrativ?

Trecem peste asta, vineri ma intalnesc cu amicul meu, imi da amenda, si imi planific sa platesc amenda in decursul celor 48 de ore astfel incat sa pot plati doar jumatate din suma. Aaa…asa ajungem la prima intrebare existentiala:

in amenda se spune ca trebuie platita in 48 de ore. Dar nu se specifica daca cele 48 de ore sunt in zile lucratoare sau 48 de ore indiferent?

Aceasta intrebare m-a pus pe ganduri. In consecinta, am spus ca nu risc si ca voi plati prin Internet Banking in weekend. Zis si facut, ma duc pe aplicatia de Internet Banking a bancii mele, si vad ca pentru a plati in contul de “Trezorerie” mentionat in amenda, trebuie sa ma duc la sectiunea “plati buget”. Si acolo, mi se cere un camp “Cod fiscal”, care nu apare niciunde in instructiunile de plata. Plus ca in instructiuni spune ca pentru plata, trebuie trimisa chitanta prin posta catre Sectorul 6, Bucuresti. Pai domnule, daca platesc prin Internet Banking…chitanta????

In contextul imposibilitatii platii prin Internet, am decis ca raspunsul la intrebarea celor 48 de ore este: “lucratoare”, si am hotarat sa urmez celelalte optiuni de plata din amenda. Si singura care imi suna accesibila era la “Casa de economii si consemnatiuni (CEC)”. Intru luni in intalniri, si evident, doar la 4:30 PM vad reminderul cu plata amenzii. Panica, ma uit sa caut CEC, si vad ca toate se inchid la 4:30 PM, cu exceptia principalei sucursale din centru, care e deschisa pana la 5:30 PM. Imi termin supa, ma sui in masina si fug la CEC. Ajung acolo, ma pregatesc pentru trimiterea de la un ghiseu la altul, ca sa am surpriza chiar si asa. Doamna de-acolo imi spune, cu nonsalanta “la posta, ca la noi nu se platesc amenzi”. Evident, stupefiat, raspund: “pai cum nu se platesc, aici scrie clar ca la CEC”. se uita plictisita, si spune “noi nu mai avem convetie pentru amenzi de vreo 5-6 ani, o fi vreun formular neactualizat. La posta”. Inspir, expir, ma calmez, si plec.

Ma duc la posta. Ajung la ghiseu, si o intreb pe doamna de-acolo: “Trebuie sa platesc o amenda. Pe internet nu pot, la cec nu pot, m-au trimis la dvs”. Se uita doamna la amenda, si spune: “nu stiu, in principiu la ghiseul 3 se poate plati, dar aveti nevoie de codul fiscal”. Problema de la Internet revine! CODUL FISCAL! Pe amenda nu apare niciunde. Spune doamna: “pai sunati la ei, sa va dea codul fiscal”. Evident, pe amenda nu apare nici un numar de telefon la care sa sun. Amabila totusi, doamna imi spune: “mergeti la ghiseul 3, poate va accepta si fara cod fiscal”. Multumesc, si ma duc la ghiseul 3 sa vad daca ma lasa sa platesc. Evident, nu. Se uita si doamna la amenda, dar nimic. Nu gaseste nici ea codul fiscal, asa ca a trebuit sa ma recunosc infrant si sa plec fara a plati amenda.

Intrebarile existentiale nr. 2-4:

Daca ti se trimite o amenda pe care sa o platesti, nu ar trebui sa-ti spuna cum sa o platesti?

Daca nu am putut-o plati in termen util, pentru ca nu am cum sa o platesc, tot se considera ca cele 48 de ore au trecut si trebuie sa o platesc integral? Chiar si asa, cum o platesc integral???

Daca trimiti o amenda, nu ar trebui sa pui un numar de telefon de contact pentru intrebari?

Voi incerca sa revin cu update pe masura ce ma apropiu de o solutie

 

Advertisements