Fotbalul, cultura si (non)valorile

Posted on November 5, 2011

2


In principiu, evit sa comentez orice din fotbal, la fel cum de ceva vreme evit si politica. Dar acum nu ma pot abtine, vreau sa comentez putin episodul meciului de fotbal dintre Petrolul si Steaua.

Pentru cei care nu stiu despre ce e vorba, pe scurt: un suporter a intrat pe teren, i-a dat un pumn din spate unui jucator de la Steaua, a pornit mai departe si s-a lovit ca in filmele cu batai de un alt jucator de la Steaua – Martinovic. Pana aici, totul bine, dar dupa aceea, suporterul era la pamant, iar Martinovic se vede clar cum merge si doar din greseala, sau pentru ca suporterul s-a tras putin la o parte, nu i-a dat un picior cu toata forta in cap. Mai multi stelisti l-au atacat pana la urma, cumva echipele de securitate l-au salvat pe suporter, iar arbitrul i-a eliminat pe Martinovic si pe inca un jucator de la Steaua. Destul de normal. Ce nu e normal e faptul ca acest om a devenit un erou national.

Filmarea este disponibila pe youtube – cele mai elocvente imagini sunt chiar intr-un video de elogiere a marelui erou national Martinovic:

Pe mine m-a socat felul in care acest Martinovic a fost glorificat. “Eroul de la Ploiesti”, “razboinicul”, “capitanul”, etc. Chiar si suspendarea automata de o etapa pentru un cartonas rosu le-a fost ridicata jucatorilor de la Steaua.

Ma intreb: doar mie mi se pare ca actiunile stelistului nu au fost doar de aparare, ci au devenit cel putin la fel de salbatice ca ale suporterului? In prima faza, cand cei doi sar, pot sa accept ca era auto-aparare. Dar cand vad cum da sa-i dea un picior in cap suporterului, imi pare un comportament salbatic, pe care nu pot sa-l aprob, daramite sa-l elogiez. Ma gandesc ce se intampla daca il lovea drept in cap? Daca ii spargea fata suporterului? Daca il omora? Oare mai ramanea erou?

Mi se pare inacceptabil sa glorifici un asemenea caz. Da, l-a aparat, bun. E erou. Dar in momentul in care te tabaresti asupra unui om aflat la pamant cu intentii aproape criminale, eroismul devine salbaticie.

Evident, aceasta problema intra in contextul temei majore a Romaniei – lipsa unei busole care sa ne ajuta sa identificam valorile reale. Valorile morale.

Advertisements
Posted in: filozofii, romana