Iluminatia, o sarbatoare ascunsa, plina de surprize

Posted on November 5, 2011

3


Iluminatia se sărbătoreşte in fiecare an pe 1 noiembrie. Este ziua in care se aduna familiile, merg la cimitir si isi aduc aminte de cei morti. Este ziua dedicata mortilor. Sau nu?

De fapt, e o sarbatoare. In Transilvania, Iluminatia e ceva cu adevarat deosebit. Cimitirile sunt cu adevarat niste palate de lumina. Lumina lumanarilor picteaza forme ciudate pe copaci si pietre funerare iar forfota oamenilor anima acest loc de obicei tacut si sobru. Casa umbrelor si a durerii devine, pentru o zi, cea mai vie parte a orasului.

In fiecare an merg de Iluminatie in Cimitirul Central (Hazsongard) din Cluj. Este ceva incredibil. Familii intregi stau in jurul mormintelor celor dragi, povestind, aducandu-si aminte de diverse intamplari, razand, bucurandu-se de fapt de viata celor care nu mai sunt. Implicit, bucurandu-se de propriile vieti. E o sarbatoare a vietii, sub pretextul amintirii mortii. E paradoxul in cea mai frumoasa forma a sa.

Cateva elemente dragute:

1. Cea mai misto familie din Cimitirul Central, cea mai calda, cea mai plina de viata, este o familie de tigani, a caror membri ai familiei sunt inmormantati undeva chiar langa drumul principal de urcare prin cimitir. Deja de cativa ani ii vad, si sunt incredibili. Tigani adevarati, imbracati corespunzator, razand, plangand, vorbind. Si cel mai important, sarbatorind familiile lor. Dar, pe langa asta, ce ma frapeaza, este ca sunt singurii care mereu au o masa pe marginea aleii, unde-i invita pe toti trecatorii (da, pe toti) sa bea un cognac, un pahar de vin, un suc, orice, doar sa li se alature in sarbatorirea celor plecati. Mi se pare ceva extraordinar de frumos. Eu nu am baut cognac, dar tin minte, eram cu mama mea, si trecand pe-acolo, le-am zis ca alcool nu bem, dar un ceai tot luam. Si bineinteles, ne da cate o doza de lipton rece, nicidecum ceaiul fierbinte la care visam amandoi. Ei, erau bogati, ei beau Lipton 🙂 Si voiau sa imparta cu noi.

2. Am fost in Sighet acum cateva saptamani, si vorbind de Iluminatie, ni se spune ca prin satele din jur Iluminatia se intampla in diverse zile din perioada pre-1 noiembrie. Motivatia e foarte simpla: la Iluminatie trebuie sa vina preotul. Neavand fiecare sat propriul preot, s-a gasit metoda prin care in fiecare sat, preotul arondat sa vina intr-o anume zi. Si astfel, ceva foarte practic si “pamantean” a devenit o traditie, la fel de naturala precum Pastele sau Craciunul.

Advertisements
Posted in: Cluj, filozofii, romana