Clasa politica si Monarhia, sau luminita de la capatul tunelului

Posted on January 31, 2012

1


Un sondaj cu rezultate aparent socante azi in  Adevarul (click aici). Regele Mihai e prima personalitate ca nivel de incredere. Si, daca va uitati mai jos in al doilea grafic din articol, vedeti ca Principesa Margareta e si ea inaintea politicienilor (singura alta personalitate cu mai mare incredere e Regina Ana)!!! Eu am zis de la inceput, cel mai bun Presedinte pentru Romania ar fi Principesa Margareta. Am scris despre ea mai demult, in postul acesta . Dar ideea parea foarte distanta. Comunismul parea a fi creat o fobie a romanilor cand e vorba de monarhie. Acea stigmatizare a elitelor implementata de comunisti parea a-si fi avut efectul cautat, si parea ireversibil.

Ei, dar in ultimii ani, clasa politica din Romania a dat cu bata-n balta cu fiecare ocazie. Romaniei ii lipseste o forta credibila, o sursa de putere si stabilitate care sa treaca de troaca de porci a Parlamentarilor si sa devina un garant al democratiei romanesti. Care sa ofere siguranta oamenilor. Sa ne gandim putin la partidele politice actuale:

1. PDL – as zice no comment, dar vazand cum inca sunt multimi de oameni infundati “ideologic” (ghilimelele sunt intentionate – acest partid nu are si nu a avut o ideologie), am zis ca merita mentionat. Este un partid care in 2008-2009 aproape ca a dus tara in colaps, in 2009-2010 a luat masuri necesare dar le-a implementat extrem de prost, iar de-atunci, desi pare ca totusi vine cu masurile corecte, o da in bara cu fiecare implementare a respectivelor politici. O asemenea incompetenta cred ca nu s-a mai vazut in Romania. Ca sa nu vorbesc de Videanu, Berceanu si alti cativa “crai” din curtea lor. Aaa…si sa nu o uitam pe EBA….

2. PNL – avea o ocazie istorica sa devina principalul partid de dreapta al Romaniei. Sa se delimiteze clar de PDL si ideologia de ceata, si sa devina ceea ce trebuie sa fie: un partid adevarat de dreapta. Dar a ajuns Crin presedinte, si pestritul de Crin, care nu cred ca intelege ce inseamna de fapt ideologia de dreapta, a dat cu bata-n balta de nenumarate ori. Evident, cea mai mare gafa fiind alianta cu PSD-ul. Ca sa nu mai zic de iesiri in public cu afirmatii de genul “toate legile adoptate de Guvern vor fi anulate/schimbate”. Un adevarat idiot. Un populist fara esenta.

3. PSD – Nastase, Iliescu, Micky Spaga, Hrebenciuc, Mazare, Vanghelie. Sa mai zic? Aaaa… Po(a)nta. No comment…

4. altii – din pacate, chiar degeaba. Chiar si miscarile poate constructive, de genul Noua Republica, nu au fundament, si risca sa devina niste trompete second hand al aceleiasi “triplete” politice.

S-ar putea ca acesta sa fie momentul pentru o candidatura de succes a Principese Margareta. Cateva argumente:

1. Romanii par a fi inteles, intr-un final, de ce Monarhia a fost atat de benefica Romaniei. Pentru ca a garantat stabilitate, pentru ca mereu a fost deasupra troacei de porci a politicii romanesti.

2. Ar supraveghea lupta politica, si ar fi garantul luptei egale intre partide.

3. Ar forta partidele politice actuale sa se restructureze. Sa scape de dinozauri, si sa devina partide reale. Pentru ca, orice-ar face, nu vor putea avea acces la tot ciolanul, pentru ca exista ceva deasupra lor, ceva la care n-au acces. Ar deveni acele partide care au adus progresul Romaniei inaintea celul de-al Doilea Razboi Mondial si comun(/catacl)ismul ce-a urmat. Pentru ca, intr-un final, tot partidele trebuie sa duca Romania inainte, atat ca trebuie tinute putin in lesa, iar lesa sa fie una egala pentru toti – nu cum face Basescu acum…

4. Ar garanta la nivel international credibilitatea Romaniei. Ar ajuta Romania sa faca un mare pas inainte.

5. Daca mandatul ei va avea efectul pe care scontez eu ca il va avea, dupa al doilea mandat, populatia s-ar putea sa fie pregatita pentru – chiar sa doreasca – o revizuire adevarata a Constitutiei, si, posibil, revenirea la Monarhie. Iar daca mandatul Principesei (primul) nu va avea rezultatele, nu va fi realeasa, si nu pierdem nimic, ramanem cu sistemul asa cum e.

Astfel, Principesa Margareta presedinte ar fi piatra de incercare atat pentru ea, cat si pentru Romania, in vederea revenirii la ideea veche, si nu demult considerata arhaica, de a reinstaura monarhia in Romania. Fara riscuri!

Advertisements
Posted in: politica, romana