O ACTA grabita, si-o implementare nefericita

Posted on February 12, 2012

3


Ca sa fim clari de la inceput, sunt impotriva ACTA. Si-am mers si aseara la miting, am stat cam 30 de minute, destul cat sa vad ca intr-adevar, la Cluj s-au strans multi oameni. Cateva mii de oameni au fost, si ma surprinde faptul ca acoperirea media a fost foarte subtire. Cum zicea Mihai Gotiu , daca se intampla la Bucuresti, se amana meciul Stelei. Dar sa lasam discutia asta pentru alt moment, si sa revenim la esenta problemei. De ce mi se pare ca ACTA nu-si are locul acum. Cel putin, nu in forma asta.

In primul rand, ca principiu, o lege atat de importanta nu are voie sa fie votata fara a exista un dialog, fara a se cere aportul societatii civile, fara a o aduce in dezbatere. Din acest punct de vedere, cred ca toti protestatarii sunt de-acord. Orice lege cu impact semnificativ trebuie sa intre in dezbatere, iar ACTA nu a fost dezbatuta deloc in Romania. Pur si simplu, Guvernul Romaniei a semnat ca primarul (Boc). Fara sa clipeasca. Dar nu pot sa acuz doar Guvernul de acest lucru. Personal, cred ca aceasta atitudine submisiva e un efect direct al faptului ca marele lider basescu (b-ul mic e intentionat) a ajuns un paria la nivel international, in care e marginalizat la fel ca Becali in Parlamentul European (cand n-ai cu ce, n-ai nici cu cine). Asa se intampla cand imaginea tarii tale e un om care nu are nici cultura, nici educatia si nici diplomatia de a duce la bun sfarsit o conversatie cu liderii lumii. Ei, atunci, tu, ca tara, nu ai voce. Si votezi ca primarul.

Destul de context si principiu. Acum despre legea efectiva. Nu voi elabora prea mult, doar ma leg de doua aspecte care mi se par esentiale.

Cand am auzit de A.C.T.A., vazand videoclipul celor de la creativemonkeys, am inceput sa simt ca vine Apocalipsa. 1984. Big Brother is here! THIS IS IT! Ei, dar cunoscand totusi profilul publicului romanesc, am banuit ca poate e exagerat acest alarmism. In consecinta, primul lucru pe care l-am fact a fost sa citesc efectiv legea. Am mers la varianta in Engleza, direct de la sursa: http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/11/st12/st12196.en11.pdf. Sa ma interesez.

Ca si premize ale legii, eu sunt de-acord cu nevoia de a reglementa pirateria. Sa fim sinceri, cu totii ne luam filme, mp3-uri etc. de pe torenti, pentru care nu platim. Oricum ne-am uita, e un furt. Asadar, vorbim de o problema care trebuie abordata. Ma pun in situatia creatorului de valoare (ca e muzica, soft sau film, nu conteaza) de a carui munca noi ne bucuram, dar pentru care el nu e rasplatit. In consecinta, contextul in care apare ACTA e de inteles, si chiar necesar. Plus ca nu e dracu’ asa negru, ca apar business-uri care vor aborda problema, si vom avea in continuare acces gratuit sau ieftin la muzica. Vezi Zonga – produsul pe care cei de la trilulilu il lanseaza exact in intampinarea acestei probleme.

Acum sa abordam problema dreptului la intimitate – problema numarul 1 a legii, cred eu.

Legea efectiva nu spune ca poti fi monitorizat fara sa existe informatii credibile cum ca ai face ceva ilegal. Mai spune clar ca orice masuri se pot lua cu conditia sa nu aduca atingere libertatilor fundamentale, de exprimare, dreptul la intimitate, etc. In schimb, ce face legea este sa lase unele zone gri, zone care, in contextul unor norme discretionare de aplicare, pot foarte usor sa duca la abuzuri. Ma uit la ce se intampla in Ungaria acum, cu o cenzura subtila implementata deja, si vad ca spectrul acestui proces nu a disparut din “lumea occidentala”. Iar in Romania, presupunand ca legea va fi adoptata in forma actuala, lasa loc de niste interepretari care sigur vor duce la abuzuri sau tentative de abuzuri. In acest context, nu pot sa fiu de acord cu asemenea practici.

Ce mi se pare interesant, totusi, e cum oamenii s-au trezit brusc si vor sa-si pastreze dreptul la intimitate. Oamenii nu vor ca ISP-urile (furnizorii de servicii de Internet) sa poata fi obligati sa monitorizeze INFORMATIA din comunicarile lor. Pentru ca aici e riscul, ca ISP-urile sa se uite IN fisierele trimise, nu LA ele (ceea ce orice switch mai destept al unui ISP face deja).

Ma bucura aceasta constientizare, dar ma frapeaza ca nimeni nu are probleme cu faptul ca serviciile de informatii deja pot sa iti asculte telefoanele fara ca tu sa stii. Mi se pare o invadare cel putin la fel de mare a intimitatii. Si e vorba de acelasi concept, ca o autoritate ARE DREPTUL sa ceara operatorului de telecomunicatii sa te monitorizeze. Acelasi concept ca si la problema Internetului!

Ca si concluzie, o lege care sa abordeze problema pirateriei e necesara. Dar pentru a gasi o solutie adevarata si sustenibila la aceasta problema, trebuie urmati niste pasi, trebuie stabilite niste principii de comun acord cu societatea civila, cu creatorii de content dar si cu consumatorii. Trebuie data ocazia tuturor sa vina cu idei, sa aduca imbunatatiri sau sa ridice semne de intrebare. Procesul democratic trebuie urmat, chiar si pentru ACTA.

Advertisements
Posted in: politica, romana