Ipotetic vorbind

Posted on March 22, 2012

0


Sa ne imaginam un oras cochet, destul de vechi, plin de tineri, dinamic, aflat in crestere si cu potential enorm. Sa-i zicem Ipocrille.

Ipocrille e locul in care de sute si mii de ani traiesc impreuna turmezii, acum aflati in majoritate, cat si o mare comunitate de fruzei, iar pe langa ei, mai traiesc comunitati importante de alearezi, migrazi si firei.

Ipocrille este un oras care creste. Este un oras in care turmezii, fruzeii si toti ceilalti traiesc impreuna, colaboreaza si se ingrijesc de viitorul orasului. Orasul se bucura de initiativele locuitorilor sai, indiferent de nationalitate; cu totii impreuna au o energie si o creativitate prin care au reusit sa faca orasul sa straluceasca.

Evident, ipocretii, cum se numesc cei din administratia urbei, incearca sa se faca si ei utili, si auzind ca vecinii de la Hermille au fost la un moment dat capitala culturala a Multiplexului continental (titulatura de “Cultiplex”), au decis ca trebuie si ei sa devina Cultiplex peste 10 ani.

Ce gandesc ei: hai sa ne laudam cu cei care creeaza. Sa ne laudam cu festivalurile pornite de oamenii deosebiti ai urbei, pe care noi i-am sustinut asa, sa ne aflam in treaba (nu mai mult), sa pornim mari proiecte de dezvoltare cultiplexana, si sa convingem continentul ca meritam titulatura de Cultiplex, chiar si doar pentru un an.

Prim pas: hai sa-i intampinam pe toti oaspetii nostri la intrare cu un mesaj in limbile lor. Evident, punem mesajul in turmeza mare, si dupa aceea, ne gandim la toate limbile pamantului, klingoniana, romulana, babiloniana, si ii intampinam si pe acesti membri ai unor comunitati extincte (sau, din contra, ne-nascute). Si s-a facut minune de placa in toate limbile babilonului de ieri, de azi si al urmasilor urmasilor nostri in veacul vecilor Amin.

Intr-o zi, un vizitator, inchizitor, intreaba: “pe fruzeza de ce nu scrie la intrare nimic? Voi nu stiti ca aproape 1 din 5 locuitorii din Ipocrille sunt fruzei? Nu stiti ca undeva la jumatate din oaspeti vin din Fruzia tocmai pentru aceasta comunitate, fiindca pentru ei reprezinta ceva foarte important?”.

Ipocretii se uita la acest vizitator, se uita in jur, si dau din umeri. Atat! Il lasa deoparte pe inocentul vizitator, si continua, urland in toate limbile babilonului (exceptand una) ca Ipocrille va deveni Cultiplex, orasul tuturor culturilor vazute si nevazute, mandria Pamantului.

Continentul vede, si titlul de Cultiplex e departe. Cultiplexul depinde de un pas critic: transformarea ipocretilor in clujeni.

Advertisements