Let’s do it,Romania, again

Posted on May 7, 2012

0


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Let’s do it Romania, editia a 3-a. Organizatorii continua efortul lor incredibil si realizeaza weekendul acesta o noua actiune de curatare a Romaniei. Laudabil, va sustin (desi in weekend sunt plecat din tara asa ca sprijinul meu e doar “in scris”). Si daca puteti, va recomand sa participati. Pana la urma, e vorba de tara noastra, a tuturor.

Dar evident, nu as fi eu daca nu as si comenta putin despre aceasta activitate, la fel cum am facut-o si la editia a 2-a, atat ca acum voi aduce si niste recomandari mai concrete. Dupa cum spuneam si anul trecut, un efort anual e binevenit, dar la fel cum o singura floare nu aduce primavara, nici o singura zi nu aduce curatenia mediului. E un punct bun de pornire, dar trebuie sustinut tot anul. Si aici ma refer la o campanie “let’s keep it, romania”. Cateva idei:

1. O campanie perpetua de educare a oamenilor, sa nu mai arunce gunoaiele pe camp, pe rau, etc.

2. Folosirea infrastructurii dezvoltate 365 de zile pe an – in special cea pentru identificarea si cartarea mormanelor de gunoi – tot timpul anului. Trebuie incurajati oamenii sa identifice mereu mormanele de gunoaie noi, sa le mapeze (o aplicatie de mobil cu GPS ar putea fi foarte utila, si cred ca s-ar gasi companii sa o dezvolte gratis). Astfel, s-ar putea realiza atat echipe ad-hoc de curatenie, cat si analiza trend-uri legate de perioadele si zonele expuse la “ingunoiere” de catre dragii nostri concetateni.

3. Alertare si aplicare a legii

Cand oamenii vad pe cineva care arunca gunoaie, ei pot documenta observatiile (poze, coordonate, etc.) si trimite un raport catre LDIR, iar LDIR, prin vocea pe care o are deja, sa trimita autoritatilor si sa urmareasca rezolvarea cazurilor respective. De multe ori, oamenii “simpli” raporteaza, dar nu se intampla nimic. Cu “muschiul” LDIR in spate, cred ca asemenea rapoarte ar putea avea un efect mult mai mare, s-ar putea da amenzi serioase, s-ar da exemple de oameni “patiti”, si ar creste si spiritul civic.

In concluzie, weekendul acesta e LDIR 2012. Si va rog, participati. Dar in acelasi timp, sa incercam sa pastram curatenia, nu doar sa o curatam o data pe an.

Advertisements
Posted in: romana