De pe-o zi pe alta, institutional

Posted on May 8, 2012

0


Schimbare de Guvern, nume noi (pe principiul “la vremuri noi, tot noi”) si noi programe de guvernare. Un hibrid PSD-PNL formeaza Guvernul, cu un mandat de 6 luni, posibil extins dupa alegerile din toamna (desi personal sunt sceptic). Dar hai sa-i dam vot de incredere, macar la inceput. Sa-l lasam sa isi faca treaba, sa-l judecam pe actiuni, si nu pe supozitii.

Ce ma deranjeaza, in schimb, este totala lipsa de continuitate in actul de guvernare in Romania. De indata ce s-a schimbat culoarea Guvernului, se schimba totul. Se reseteaza legile, se schimba schimbarile, si se incearca retrasarea completa a directiei. O atitudine extrem de paguboasa, aceasta inamorare de schimbare doar de dragul schimbarii. Aceasta atitudine de “daca nu am facut-o noi, sigur e gresita si trebuie schimbata”. Nu, nu apar PD-L-ul, dar nici nu trebuie sa aruncam cu excremente in tot ce a facut. Valoarea unui om reiese si din capacitatea de a recunoaste meritele adversarului.

Citeam acum un interviu cu noul ministru al educatiei, care spune ca vrea sa readuca ciclul gimnazial la 4 ani, cel liceal tot 4 ani, clasa pregatitoare sa mearga inapoi la gradinita. Practic, sa schimbe toate schimbarile majore facute in ultima vreme.

Nu ma leg de nevoia de a face aceste modificari sau daca un sistem e mai bun decat altul. Ce ma deranjeaza in schimb este completa inconsecventa si imprevizibilitate legislativa din Romania. Aceste lucruri fac mult mai rau decat face un sistem care poate e mai putin perfect decat altul. Incepand de la parintele care nu stie unde va studia copilul sau anul viitor sau elevul care nu stie daca la anul trebuie sa schimbe scoala sau nu pana la investitorii care nu stiu ce taxe vor trebui sa plateasca si care va fi TVA-ul, sau care va fi sistemul de sanatate si nivelul asigurarilor, avem o tara care, oricat am vrea, ne obliga sa traim de pe-o zi pe alta. Pentru ca orice mai departe de maine e imprevizibil.

Nu spun ca nu e frumo sa “carpe diem”-uim cu totii, la nivel individual. Dar pentru a ne putea bucura cu adevarat de ziua de azi, trebuie sa avem cat de cat o siguranta ca ziua de maine-poimaine nu ne va da peste cap viata. Nu ne va schimba totul. Indiferent ca Guvernul e portocaliu, galben, rosu sau tziclam.

Advertisements
Posted in: politica, romana