Clujul ca banana republic sau Arpi’ daca nu-i fudul, nu-i Becali destul

Posted on May 23, 2012

0


Azi, mare stire. Arpad Paszkany, patronul echipei CFR Cluj, Campioana Romaniei, vrea sa-i aduca pe Rammstein la Cluj. Preluat din ziua de cluj:

“Acesta [n.e. ceva portal de evenimente, nu conteaza] notează că înaintea începerii sezonului recent încheiat, Paszkany, un fan al muzicii rock, le-a mărturisit prietenilor săi că, dacă echipa sa va obţine primul loc, îi va convoca în Ardeal pe cei de la Rammstein pentru a marca titlul numărul trei din palmaresul echipei CFR Cluj. Finanţatorul echipei “feroviare” vrea ca recitalul să aibă loc în această vară pe Cluj Arena. “

In prima faza, chiar m-am bucurat. Trecand peste faptul ca nu-s eu fan CFR, am zis ca e totusi foarte misto! Vine Rammstein la Cluj in 2012. A mai fost si Iron Maiden in 2010. Incepe Clujul sa intre pe harta marilor concerte!

Dar stai putin! ce-au in comun cele doua concerte? In 2010, tot Paszkany a “marcat titlul” (ce-mi place aceasta expresie) prin aducerea trupei Iron Maiden la Cluj. Si-acum “marcheaza” titlul din 2012 aducand Rammstein.

Nu vreau sa comentez concertul din 2010 pentru ca as fi ipocrit. Am fost si eu, a fost misto sa vad si sa aud Iron Maiden la Cluj. Dar incepe sa ma deranjeze aerul mesianic pe care si-l da Arpi. Si-am inceput sa observ un pattern. Acest aer “mesianic” pe care Paszkany si-l asuma, cam in tot ce face. “Sunteti cuminti, va fac mall”. “Sunteti cuminti, va fac turnuri de 20-25, hai, la valoarea mea, 30 de etaje! Unul? Nu, doua!” (deocamdata este o parcare chiar frumoasa acolo, si-un magazin Lidl – nemtesc, frate!). “Sunteti cuminti, va fac cartier de mii de case cum numai Germania a vazut. De fapt, facem cel mai pare parc fotovoltaic” (care probabil va deveni cea mai tare pasune din emisfera nordica).

Si revenind la ziua de azi: “Ati fost cuminti, vi-i aduc pe Rammstein la Cluj”. Am mai auzit acest tip de mesaj prin 2003 in Berkeley de la un Consul General al Romaniei in USA care ne-a spus noua, studentilor, dupa ce am organizat un eveniment din proprie initiativa, unde l-am invitat si pe dansul: “daca sunteti cuminti, vi-l aduc pe Nastase”. Si stim cu totii cum a taxat Romania aceasta atitudine aroganta a gloatei PSD-iste.

Numai mie mi se pare o umilinta extrema ca un oras precum Clujul sa fie “civilizat” de un mesianic Paszkany? Numai mie mi se pare deplasat ca Paszkany sa iasa in public cu asemenea atitudine? Parca am fi undeva la sat, si invatatorul ni-l aduce pe profesorul de la oras daca suntem cuminti si ascultam. Sincer, m-as fi asteptat la un asemenea gest de la alde Becali si Iancu: “fratilor, ati fost cuminti, sa vedeti ce tare sunt eu, vi-l aduc pe Bon Jovi sa faca duet cu Irina Loghin, sa moara dusmanii de ciuda”.

Daca tot ii pasa atat de mult de Cluj, de ce nu-si face o firma de impresariat si aduce concerte la Cluj tot timpul? Avem unde, avem si audienta, de ce nu face asta in restul timpului? Am ajuns atat de muritori de foame incat sa sustinem o echipa pentru a auzi muzica buna? Hai sa fim seriosi, sunt mii si mii de clujeni care merg la Bucuresti, la Budapesta, la Barcelona sau la Londra pentru concerte, n-am nevoie de nici un Arpi sa fie el marinimos ca sa ascult eu Rammstein cand deschid geamul acasa. A fi clujean nu inseamna a fi sluga, si-a te bucura de mila unuia pentru un concert, fie el Rammstein!

Advertisements
Posted in: filozofii, romana