Alegeri Cluj, sau Clujul fara ReeBoc

Posted on June 1, 2012

2


Una scurta, de campanie, si de vineri. Vin alegerile! la Cluj. Atat la Consiliul Judetean, cat si la Primarie. Cea mai interesanta cursa e la Primarie, fiindca riscam sa ne lovim din nou de inertia legendara a electoratului clujean, acelasi electorat care l-a votat pe idiotul de Funar de 3 ori, si care s-ar putea sa-l aleaga pe Boc din nou.  Nu, in nici un caz nu vreau sa spun ca Boc ar fi ca Funar, Fereasca Sfantul! Funar e intr-o liga doar a lui si a medicamentatiei pe care sper ca o primeste in mod regulat zilele astea. Dar totusi, nici pe Boc nu-l mai pot vota, si am cateva motive principale:

1. Apostu si tot ce reprezinta el. Intr-adevar, nu Boc a luat spagile alea, nu Boc a dus coruptia din Primarie la un nivel neimaginat nici macar in perioada de trista amintire mentionata anterior. Dar Boc l-a promovat pe Apostu. Boc l-a sustinut pe Apostu, si clujenii au avut incredere in primul rand in Boc cand l-au votat pe Apostu.  Plus ca si inainte ca Boc sa plece la Palatul Victoria, deja se stia ca vicele (Apostu) isi cam facea de cap. Avand in vedere aceasta stare de fapte, avem doua scenarii, nici unul bun pentru Boc:

a. Boc chiar nu stia ce face Apostu, si asta inseamna ca nu este deloc un lider bun, nu poate controla institutiile pe care le conduce; in alte cuvinte, el e doar marioneta, imaginea unor oameni aflati in “subordine” care au treburi mai serioase. Un scenariu chiar realist, avand in vedere si performanta lui de la Guvern. Eu chiar cred ca Boc e bine intentionat, destept si harnic. Pur si simplu nu cred ca are autoritate in fata oamenilor, nici macar la el in institutie/partid. Ultimul exemplu: nu a vrut sa candideze la Primarie, si totusi a fost fortat sa o faca.

b. Boc stia ce face Apostu, si-atunci nu mai zic nimic, situatia e clara

2. se lauda cu realizari care nu sunt ale lui – mentionez doar doua, ca n-am urmarit mai de-aproape campania:

a. Autostrada Transilvania – “am promis, am facut” e sloganul pe care il promoveaza prin oras, aratand si o poza cu autostrada. Pai sunt doua probleme:

– proiectul nu l-a facut Boc, ci chiar PSD-ul inainte de 2004 – PD-Lul a vrut sa renunte la el in 2005, si l-a pastrat din cauza penalitatilor mari si a intereselor geo-politice

– s-au facut doar 52 km. Da, s-a facut de fapt o centura a Clujului, Turzii si Campiei, si as fi zis: “bravo” daca asta ar fi fost scopul. Dar cand dintr-un proiect de 400+ km reusesti 52km, mie-mi pare un motiv de rusine, nicidecum de lauda

b. Nokia si investitiile din Cluj

Aberatie totala, daca e cineva sa-si asume creditul pentru Nokia, pentru TETAROM, pentru Aeroport, e chiar contracandidatul, Nicoara. Si, spre lauda lui, Tise. Cei doi au adus business aici, nicidecum Boc

 

In schimb, la CJ, il sustin pe Tise, desi e de la PD-L. De ce? Pentru ca a dovedit ca este un om inteligent. Pentru ca a preluat programele bune existente din mandatul anterior – desi veneau de la concurenta – si le-a dus mai departe. A lucrat cu fosta administratie, i-a recunoscut meritele, si a facut alte lucruri noi. A continuat proiectul aeroportului, a fost artizanul construirii Cluj Arena, si a sprijinit in continuare mediul de business. In comparatie cu Uioreanu, care nu-mi spune nimic, il prefer pe Tise. Desi, am ramas putin socat vazandu-l luand-o total razna in campanie cu “Judetul lui Dumnezeu”. Dar ii mai dau o sansa, am incredere in ipocrizia populismelor foarte ieftine necesara doar pentru a mai strange niste voturi.

In concluzie, vreau sa vad un Cluj de concubinaj. Un concubinaj Tise-Nicoara, in care sper ca cei doi adversari politici, care s-au respectat pana acum, vor lucra impreuna. La fel cum si dezvoltarea anterioara a Clujului (2004-2008) a fost in mare masura datorata colaborarii foarte bune intre Nicoara si Boc.

Inchei referindu-ma la o tura de alegeri infinit mai interesanta: cea de la localele din Bucuresti. Pe langa un personaj inedit si din total alt film (Nicusor Dan) avem niste personaje delicioase, si o campanie senzational de “originala” (a se citi “patetica”). Doar un exemplu de afis mai jos, definitoriu pentru cele mai ridicole prezente:

Advertisements
Posted in: politica, romana