Rai-Nerai – justitia totusi merge (concluzii proces asigurari) – QED

Posted on July 24, 2012

6Mi-am dat seama ca ramasesem dator cu o concluzie a procesului pe care l-am avut cu asigurarile legat de accidentul meu de la ski din Austria in 2010.

Dupa cum am spus in postul acesta, am castigat procesul, dupa putin peste 2 ani. Si dupa inca vreo luna, compania de asigurari a platit toata suma datorata, plus tot ce am cerut: dobanzi, diferenta de curs valutar, cheltuieli de judecata, onorariu avocat, chiar tot ceea ce am cerut.

Procesul a mers incet, dar sigur. Elementele erau destul de clare – sumarul cazului l-am postat chiar la inceput aici – dar nu a fost usor. Totusi, m-am implicat, m-am asigurat ca toate sunt in regula, si pana la urma, s-a facut dreptate. Elementul decisiv, zic eu, a fost o expertiza medico-legala pe care instanta a cerut-o in Romania, si care mi-a dat dreptate pe toate aspectele, respingand expertiza medico-legala de mantuiala facuta de ceva medici anonimi, neacreditati si neavizati.

Cateva concluzii, sau, daca vreti, recomandari, daca aveti nenorocul sa va loviti de situatii similare:

1. Alegeti-va cu grija avocatul. Mergeti cu avocati care se pricep si care sunt transparenti, nu mergeti pe baza de prietenii sau asa ceva. Uneori, un prieten, cat de bine intentionat ar fi, poate sa-ti faca mai mult rau bagandu-se in ceva ce nu stie. Eu am inceput discutand cu un prieten dar, in ciuda intregii sale bunavointe, el era specializat pe altceva, si mi-am dat seama de asta. Pana la urma am mers pe o recomandare profesionala, si ma felicit pentru decizie.

2. Intrebati. Eu am contactat multa lume, intreband ce imi recomanda lumea sa fac. Am vorbit cu directori de firme de asigurari, am vorbit cu oameni din industrie, cu oameni care au patit lucruri similare, si m-au ajutat mult nu doar prin sfaturi, ci prin referinte clare la unele legi, spete, abordari. Si pentru partea asta, ocupati-va voi, e un domeniu pe care avocatii nu-l pot acoperi, si e de valoare adaugata imensa.

3. Perseverati. Daca stiti ca aveti dreptate, nu va lasati. Indiferent ce vi se spune, cine va spune, luptati-va. Nu porniti cu abordari fataliste de genul “nu merge nimic in tara asta”, “sigur sunt corupti”, etc. Nu, justitia, din punctul meu de vedere, merge. Si indiferent daca e sau nu e loc de faulturi in instanta, daca tu nu faci greseli, si esti stapan pe situatie, vei castiga. Depinde de tine (si de avocatul tau, bineinteles).

Vreau sa multumesc zecilor de oameni care m-au sustinut, care mi-au scris, care mi-au transmis povestea si care m-au ajutat cu sfaturi! Ajutorul vostru a fost nepretuit!

In incheiere, sper sa nu aveti nevoie de aceste sfaturi. Dar daca ajungeti in situatia in care aveti nevoie de ele, sper sa va ajute.

 

P.S.: poza am luat-o de pe http://sirklesity.blogspot.ro/2012/03/go-to-trial-crash-justice-system.html (nu e plagiat daca scriu asta, nu?)

Advertisements