Romania 2012, alternativa (a)nula(ta)

Posted on July 30, 2012

0Se pare ca Basescu ramane la Cotroceni. Doua subiecte:

1. Referendumul nu a fost castigat de Basescu. Referendumul a fost pierdut de USL. De ce? Cateva motive:

a. Motivul legal: in 2007 nu se punea problema cvorumului. In 2012, cand chiar ai sustinere populara, te lasi manipulat in asa fel incat sa apara cerinta cvorumului? Da, stiu, a fost impus de UE/SUA/cine-o fi. Dar asta arata cat de incompetent ai fost in strategia pe care ti-ai impus-o. Daca mai rabdai cateva saptamani cu Senatul, Camera Deputatilor, poate ca nu se mai criza nimeni in halul asta. Si argumentai mai bine si incalcarile Constitutiei facute de Basescu drept motiv pentru referendum (decizii economice, refuzul de a numi PM, etc.) si aveai mult mai multa liniste. Si acasa, dar mai ales afara.

Sa nu uitam ca lumea il vrea plecat pe Basescu, dpdv democratic. In momentul in care ai 40% din intreaga populatie cu drept de vot  (ultimele alegeri au fost castigate undeva intre 25 si 30% din total) votand demiterea, deja esti tu prost ca nu stii sa profiti de acest lucru.

b. Mesajul: In loc sa vina cu un mesaj pozitiv, in care sa explice necesitatea schimbarii felului de a face politica in Romania, au mers pe acelasi tip de mesaj distructiv promovat de Basescu din 2007 incoace. Un mesaj de care majoritatea lumii e satula.

Argumentatia era chiar usoara: doar asa putem scoate Romania din criza politica in care sta din 2007, doar asa putem uni din nou o tara polarizata de PD-L, doar asa putem reveni la o normalitate pe care ne-o dorim cu totii. Mergand pe mesajul distructiv, i-au alienat pe multi care poate ar fi votat, sau macar ar fi considerat legitim referendumul si ar fi votat impotriva demiterii.

In schimb, Ponta si Antonescu faceau spume la gura cand vorbeau de Basescu. Il demonizau, si le dadeau apa la moara celor care spuneau ca Basescu e singura piedica in calea celor doi de a distruge democratia (cat de ironic, sa ajunga Basescu aparatorul democratiei – cred ca si Iliescu e gelos de felul in care i-a iesit pasenta lui Basescu).

c. Plagiatul lui Ponta: Ponta s-a compromis, a fost jucat, si va pleca pe usa din dos. Din pacate pentru el (eu personal nu am nici un motiv de regret) istoria il va tine minte poate ca o steluta mica in index, si cam atat. Daca era un om principial, isi recunostea greseala, o dadea poate si la intors (da, a fost o greseala tehnica, se poate spune ca am plagiat, renunt la doctorat si il voi reface, etc.) si arata putina onoare. Dar a dat de pamant cu orice urma de onoare si, implicit, le-a dat armament la greu celor din PD-L.

 

2. Viitorul suna prost (de tot)

Basescu, in primele discursuri, a vorbit doar de romanii care n-au votat. Ei sunt aparatorii democratiei, luptatorii impotriva mogulilor. Nu a vorbit de faptul ca 40% din populatie chiar il vrea demis, oameni care, in mare parte, cred ca l-au votat in 2004. Nu, Basescu e in continuare incapabil sa devina presedintele tuturor romanilor. Sau, mai simplu, presedintele Constitutiei.

Ponta, in primul discurs, si el a dat-o pe “vom lupta pentru a le face dreptate celor 8 milioane de romani care au votat demiterea”. Nici el nu intelege ca un Guvern e un Guvern al tuturor romanilor, nu doar al celor care au votat pro masurile luate de acel Guvern. Din nou, a aratat ca ii lipseste viziunea sau, mai pragmatic, acea sclipire politica menita a-l ajuta sa identifice oportunitatea de a iesi din negura in care s-a infundat

Antonescu. singurul om fata de care sunt optimist, pentru ca inca n-a zis nimic. Poate se tine de cuvant si pleaca, si lasa PNL-ul sa-si revina.

“Alternativa” – MRU, Mihail Neamtu, etc. Acei oameni care promovau “o alta politica, o noua cale” erau in primul rand, langa Basescu, mai ca nu strigau cu totii la unison “Un fleac, i-am ciuruit”. Halal alternativa.

 

In incheiere, tot ce pot sa zic e ca vreau o noua Constitutie! Aaa…si o astept pe Principesa Margareta sa candideze la Presedintie 

Advertisements
Posted in: politica, romana