Miorita si praful de pe toba

Posted on May 2, 2013

0


Am citi azi un articol din ZF: Adio Metrou Drumul Taberei – Universitate. Si-am depistat, pe langa niste analogii facute fara nici o baza economica, varianta 2013 a Mioritei. A culturii paguboase care ne tine in loc, chiar in paginile celui mai bun ziar de business din Romania.

Uite aici citatul care m-a pus putin pe jar:

“Cânt te uiţi cum merge POS-T te dumireşti: în şase ani de la integrarea în UE, POS-T, cu cele 96 de mari proiecte aprobate, a atras de la UE doar 295 mil. euro, 6% din totalul fondurilor de peste 4,5 mld. euro alocate de Bruxelles în perioada 2007-2013. În total, în proiectele din POS-T au ajuns 467 mil. euro (bani din rambursări de la UE, prefinanţări de la UE şi cofinanţarea statului), adică 4,8 mil. euro în medie pe fiecare din cele 96 de proiecte aprobate care, fiecare, costă zeci şi sute de milioane de euro. Ce poate spera Metroul să ia de la UE şi ce poate spera şi tronsonul de autostradă Sebeş-Turda trecut şi el pe finanţare europeană din POS-T? Praful de pe tobă!”

Cifrele sunt corecte. Realitatea e trista. Dar, chiar si asa, argumentatia lui Iulian Anghel e de genul: daca nu am reusit pana acum, de ce sa mai incercam? Un fel de miorita secolului 21 – in loc sa fac ceva sa ies din groapa, mai bine sa nu incerc si sa-mi planific inmormantarea, nu?

Mai mult decat atat, face si o analiza economica, in care spune ca Guvernului “[…]BEI i-a acordat o linie de finanţare de peste 450 mil. euro. Lucrările au pornit, dar când a venit vremea să pună bani, Guvernul a zis stop jocul”.

Practic, zice Iulian, aveam finantare, dar ne-am oprit ca sa obtinem bani de altundeva. Corect, cu o mica corectura: o linie de finantare este un credit, un imprumut. Adica tot tu, ca si Guvern, respectiv tot noi, ca si contribuabili, o vom plati. In timp. Dar, si aici e diferenta, optional.

Pe cealalta parte, finantarea prin POS-T este o finantare nerambursabila. Da, un tip de finantare la care n-am excelat deloc pana acum, dar care are niste avantaje clare: e nerambursabila! Adica nu trebuie sa o platim inapoi. Sau, mai bine spus, e o finantare pe care tot noi o platim, indiferent daca o folosim sau nu, prin contributia noastra la bugetul UE. 

Cred ca fondurile europene sunt deocamdata singura sansa sa se reuseasca ceva in domeniul marilor proiecte de infrastructura. Nu spun ca sunt premize foarte bune pentru orice fel de reusita, dar sunt convins ca sunt mult mai bune decat asteptand finantare de la bugetul de stat. Iar mediul de business ar trebui sa sustina atat accesarea fondurilor europene ori de cate ori e posibil, cat si implementarea unor controale si criterii de performanta pentru oamenii implicati in domeniul finantarilor europene care sa creasca acest grad de absorbtie ingrat.

La final, sa dau credit articolului care mi-a atras atentia asupra subiectului: http://chitustefan.ro/ce-parere-ai-despre-magistrala-de-metrou-4/

Advertisements