evolueaza politica din Romania?

Posted on July 3, 2013

1


democracy

Aveam azi o discutie cu o amica despre alegerile din Iran, o intrebam daca regimul actual e sustinut de populatie. Mi-a zis ca da, e sustinut de oamenii fara educatie si din zonele departate de “civilizatie”.

In contextul acestei discutii, m-am gandit la politica din Romania zilelor noastre. Politica dominata de doua blocuri mari, in mare parte disfunctionale, dar observabile (nu, nu coincide cu distributia Putere-Opozitie). Si am identificat, socant chiar si pentru mine, o tendinta pozitiva, cu care ma lupt pentru ca mi-e greu sa o diger. E contra-intutitiva aceasta analiza, dar chiar si asa, ea exista.

La ce ma refer: nu mai avem, asa cum am avut cam 15 ani de zile, doua romanii politice separate clar prin prisma optiunilor electorale: una a celor de la tara, traind din agricultura de subzisenta, cu educatie precara si o Romanie a celor din orasele mari, educati, umblati, dinamici si activi. Acum, ambele forte au reprezentare atat in mediul urban, cat si in zonele rurale. Am realizat ca am intrat intr-o alta epoca a democratiei noastre, cat o fi ea de imperfecta.

Evident, astept ca aceasta noua etapa sa genereze o tensiune si o lupta electorala bazata pe idei si fundamentata cu exemple si programe coerente. Mai am de asteptat, stiu…

P.S.: m-am tot luptat cu gandul asta, si primul argument impotriva evolutiei a fost cel al coruptiei. Si totusi, nu sta in picioare.  Nu avem o forta politica corupta si una curata: timpul din pacate le-a deconspirat pe amandoua ca fiind la fel de coruptibile in momentul in care ajung la putere

Advertisements
Posted in: politica, romana