Tara in care singura cauza comuna sunt mortii

Posted on January 23, 2014

4


WP_20130828_038

Despre accidentul aviatic din Apuseni s-a tot scris in ultimele doua zile, asa ca eu nu ma voi lega de efectiv ce s-a intamplat. Vreau, in schimb, sa impartasesc o trista concluzie a acestei tragedii: am ajuns in punctul in care singura cauza comuna pe care o avem, ca natie, sunt mortii.

De 7 ani de zile, Romania traieste in zodia polarizarii. De la integrarea in UE, societatea romaneasca a ramas fara busola, fara o cauza comuna, iar energia poltica s-a consumat in mod constant pe cauze conflictuale si nicidecum constructive. Basescu si-a inventat dusmani de fiecare data cand n-a avut cu cine sa se lupte (mogulii, pnl-ul, etc.), PDL-ul a impartit tara in “comunisti” si “drepti”, USL-ul a impartit tara in “basisti” si “democrati” iar proiectul Rosia Montana a impartit tara in “opozanti” si “cumparati”(temele de mai sus nu se exclud reciproc).  Oricum ma uit vad ca ultimii 7 ani au consfintit o distrugere si a acelui mic graunte de unitate nationala pe care Romania il mai avea.

Tragedia aviatica de la Belis a dovedit ca dupa o asemenea perioada, singura cauza care ne apropie ca natie sunt mortii. Avem doi morti, si intreaga societate se revolta. Avem in sfarsit o cauza comuna: e incredibil sa se poata intampla asa ceva. E inacceptabil sa se piarda vieti care nu trebuiau sa fie pierdute. E tragic ca in secolul tehnologiei, un avion cazut in mijlocul Apusenilor sa nu poate fi identificat timp de 6 ore. Ura, inca o data pentru cauza comuna: mortii!!!

Dar nici macar aceasta cauza nu ne uneste prea mult. Din contra, dupa prima reactie – revolta – aceasta cauza scoate mai tare la iveala adanca schisma din societatea romaneasca. O schisma atat de adanca incat se manifesta la toate nivelurile. Serviciile Secrete si Ministerul de Interne nu stiu sa comunice. Armata si Ministerul de Interne n-au nici ele comunicare eficienta. Cei “prieteni” cu Serviciile cer demisia Ministrilor sau a intregului Guvern;  ceilalti cer demisia sefilor de servicii. SMURD-ul si centrele de transplant nu lucreaza impreuna pentru a utiliza optim putinele resurse disponibile. STS-ul si companiile de telefonie mobila nu stiu sa-si imparta informatiile cand e nevoie. ROMATSA nu comunica cu ISJ. Nimeni nu lucreaza impreuna, nici o institutie nu trage in aceeasi directie cu alta.

M-am intors in Romania acum peste 5 ani dorind sa chiar fac parte din schimbare, din crestere, din vindecare. Sa cresc si sa invat alaturi de oameni capabili sa lupte pentru cauze mari. M-am intors pentru a face parte dintr-o generatie care reuseste sa schimbe ceva. Ce am gasit in marea parte:  o tara care in care indivizii castiga mai mult, merg in vacante tot mai frumoase, conduc masini mai mari, dar societatea pierde in ritm galopant. Am auzit, am vazut si am mirosit o tara in care identitatea e definita exclusiv de moneda tranzactiilor, iar singura cauza comuna sunt mortii.

Pe o nota optimista, am gasit totusi multi oameni alaturi de care sa lucrez. Am gasit cauze care sa ma inspire. Sunt inca exceptii, dar nu pot sa nu sper ca asemenea cazuri tragice vor face ca tot mai multi oameni sa constientizeze ca Romania are nevoie de altceva. Avem nevoie de eforturi comune, de forte care sa ne inspire sa tragem in aceeasi directie, avem nevoie sa ne debarasam de energiile distructive existente (clasa politica actuala in intregul ei e distructiva) si, in primul rand, avem de o alta cauza comuna, una stimulata de progres si evolutie, nu de tragedie!

P.S.: fara nici o legatura cu accidentul si mortii, dar un simptom al aceleiasi probleme: s-a ajuns ca pana si Tismaneanu si Toma sa se ironizeze reciproc prin scrisori deschise prin presa…

Advertisements