Hârtia va fi tăiată, sau opinii despre actele normative propuse pentru reducerea biroctației

Posted on June 18, 2016

0


WP_20151108_12_23_15_Pro Azi s-a publicat pe site-ul Guvernului pentru consultare publică pachetul de norme generate de comisia de tăiat hârtii – “Ordonanta de urgenta privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea și completarea unor acte normative”Am deschis primul document, de curiozitate să văd cum arată. Documentul e stufos, dar frumos.  Și-am hotărât să repornesc micul meu blog cu o sumarizare a lucrurilor care mi se par aproape prea bune ca să fie adevărate. Mai jos am selectat articole care mă entuziasmează – rar se întâmplă ca citirea unui proiect de lege să aibă un efect pozitiv asupra mea. E vorba de Capitolul II din proiectul de ordonanță de urgență.

Art. 10. – (1) Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale care solicită copia în format fizic pe hârtie după actul de identitate ca și condiție pentru furnizarea unui serviciu public, vor elimina această cerință acolo unde există tehnologia pentru a scana sau pentru a primi și procesa o copie în format electronic.

  • nota: e de bun augur, dar sper să apară și obligația de a avea tehnologia respectivă. Să nu ne trezim cu sindromul “avem domnule email, dar s-a stricat”

(2) Fiecare instituție publică și organ de specialitate al administrației publice centrale este obligată să reducă situațiile în care se solicită depunerea copiilor legalizate după documente, înlocuindu-le cu declarații pe propria răspundere sau cu certificări cu originalul de către funcționar la ghișeu.

  • parcă e un vis frumos. Una din cele mai aberante cerințe din România – copia legalizată. Cred că industria notarială totuși nu e prea încântată. De unde să mai faci bani frumoși neadăugând nici o valoare?

Art. 12. – (1) Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale au obligaţia să îşi dezvolte până cel târziu la finalul anului 2018 capacitatea tehnică, astfel încât comunicarea de date, informaţii sau documente între acestea să se facă în format electronic.

(2) Datele cu caracter personal necesare pentru furnizarea unui serviciu public, care sunt colectate, deţinute sau gestionate de o altă autoritate sau instituţie publică și care se află în lista prevăzută la alin. (5), se iau direct de la respectiva autoritate sau instituţie dacă acest lucru a fost solicitat expres de beneficiarul serviciului public sau dacă există consimţământul expres al acestuia

  • adică să nu ne mai ceară copie de buletin, copie de CF, decizie de impunere, cazier fiscal, etc. de fiecare dată??? Articolul ăsta singur aproape că are putea salva mii de hectare de pădure

Art. 14. (1) Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale au obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul sistemului electronic național de plată, fie prin intermediul altor sisteme de plată, până cel târziu la finalul anului 2018.

  • Strângeți timbre de 2 lei drept suvenir, că li se pregătește exterminarea.

Art. 15. – Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale sunt obligate să folosească cu precădere mijloacele electronice pentru comunicarea cu beneficiarii serviciilor publice, acolo unde beneficiarul are şi este de acord să îşi furnizeze o adresă de poştă electronică.

  • adică să nu mai am eu riscul să pierd documente trimise prin poștă recomandată care dacă nu sunt acolo să le primesc, nu le mai văd niciodată. Să nu mai existe problema pierderii mesajelor? Off, dar cum ne vom umple existența în lipsa surprizelor de genul popririi pe conturi pentru probleme pe care nici măcar nu știi că le ai

Art. 17. – Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale, precum și companiile cu capital majoritar de stat, au obligația de a prevedea explicit în caietele de sarcini şi în contractele aferente achiziției publice pentru dezvoltarea sistemelor informatice la solicitarea autorității sau instituției, faptul că dreptul de proprietate intelectuală asupra codului sursă al acestor sisteme, inclusiv dreptul de modificare, aparţine instituției sau autorității publice contractante.

  • aici e mai delicată treaba. Mi se pare ciudată această prevedere, deși îi pot înțelege originea. Dar practic face imposibilă utilizarea soft-urilor existente pentru informatizarea instituțiilor, obligând fiecare instituție să comande software la comandă. Poate ar fi util să se prevadă ca înaintea pornirii unei licitații, instituțiile să verifice în celelalte instituții publice dacă există deja un asemenea soft? Oare câți bani ar putea fi economisiți astfel?

 

mai studiez si revin

 

Advertisements